NUNS: Vučić i drugi politički akteri targetiranjem novinara ugrožavaju njihovu sigurnost

NUNS: Vučić i drugi politički akteri targetiranjem novinara ugrožavaju njihovu sigurnost

NUNS: Vučić i drugi politički akteri targetiranjem novinara ugrožavaju njihovu sigurnost

Predstavnici vlasti svojim nastupima kreiraju mete za dalje napade na novinare.

foto: Mediacentar Sarajevo / Ilustracija

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osuđuje ponašanje visokih predstavnika vlasti u Srbiji i poziva predsjednika te zemlje Aleksandra Vučića i sve političke aktere da prestanu sa targetiranjem novinara jer način na koji to čine, kako je NUNS naveo u jučerašnjem saopštenju, predstavlja direktno ugrožavanje sigurnosti.

Predstavnici vlasti, dodaje se u saopštenju, svojim nastupima kreiraju mete za dalje napade na novinare s obzirom na to da se neprijateljska atmosfera prema novinarima i medijima prenosi i na građane koji im prijete, posebno na društvenim mrežama.

NUNS ističe da je Vučić, nakon zaoštravanja situacije na Kosovu u proteklih nekoliko dana u svom obraćanju, targetirao dnevni list “Danas” optužujući ih da hoće da “Srbija bude uništena”, a novinarku N1 Sanju Sovrlić je u još jednom obraćanju optužio da insinuira da je Srbija dala oružje napadačima na Kosovu. NUNS podsjeća i da je nakon emisije na TV “Happy”, u kojoj se govorilo negativno o emisiji TV Insajder iz 2012. godine u vezi sa pronevjerom novca sa Kosova, tokom noći na društvenoj mreži X (bivši Twitter) objavljena poruka upućena glavnoj urednici Brankici Stanković: „Brankice pakuj kofere sama da ti mi ne bi pakovali“ sa profila koji je kasnije obrisan.

Takođe, NUNS piše i da je 27. septembra redakcija “Danasa” primila poruku da „Posle spaljivanja neće ni pomena biti od njih“. I novinarka N1 Maja Đurić je najprije verbalno, a potom i fizički napadnuta od strane radnika obezbjeđenja fabrike Mitros u Sremskoj Mitrovici, piše NUNS. Udruženje podsjeća da se TV ekipa N1 nalazila na javnoj površini odakle su imali namjeru da snime prilog u vezi sa ranije objavljenim informacijama o obustavljanju proizvodnje u ovoj fabrici.

“Postala je redovna praksa da u ovakvim turbulentnim situacijama novinari i mediji postaju mete za pretnje i diskvalifikacije jer obavljaju svoj posao – izveštavaju o događajima koji su od javnog interesa i suština njihovog posla je da javnosti pruže pravovremene i tačne informacije”, naglasili su iz NUNS-a.

Podsjećaju da su političari dužni da odgovornim ponašanjem pomognu da se novinarstvo i sloboda izražavanja zaštite.

NUNS naglašava da u pitanju više nisu samo sloboda medija i medijskog pluralizma, već se radi i o ozbiljnom ugrožavanju sigurnosti novinara sa potencijalno teškim posljedicama.

“Krajnji je trenutak da nas nosioci vlasti prihvate kao ravnopravne partnere u procesu demokratizacije društva i omoguće punu slobodu izražavanja”, istaknuto je u saopštenju NUNS-a.

Podsjećaju na evidenciju Republičkog javnog tužilaštva da je do kraja jula 2023. godine podneseno 50 krivičnih prijava javnim tužilaštvima za prijetnje i pritiske na novinare. U sedam slučajeva donesena je odluka o odbacivanju krivične prijave ili je izdata službena zabilješka da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka. U četiri slučaja izrečena je osuđujuća presuda. Takođe, dodaje se da su dva predmeta u toku pred sudom. U tri slučaja počinioci su nepoznati, a 34 predmeta su u nekoj fazi postupka pred tužilaštvom.

U 2023. godini do sredine septembra u bazi NUNS-a je zabilježen 131 slučaj napada i pritisaka (33 verbalna napada, sedam fizičkih napada i 91 pritisak).

Izvor: NUNS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.