RSF odaje počast hrabrim novinarkama iz cijelog svijeta

Brankica Stanković među deset odabranih novinarki

RSF odaje počast hrabrim novinarkama iz cijelog svijeta

Kako bi obilježili Međunarodni dan žena, Reporteri bez granica su odali počast novinarkama sa četiri strane svijeta, koje su govorile o svojim životima, posvećenosti, izazovima i opasnostima sa kojima se suočavaju dok obavljaju svoj posao.

Neke od žena koje su predstavili, posvetile su se istraživačkom novinarstvu, praćenju povreda ljudskih prava, korupciju i brojne druge teme o kojima se ne priča u njihovim društvima. Poput njihovih muških kolega, i ove novinarke se svakodnevno suočavaju sa prijetnjama, fizičkim zlostavljanjem, pa čak i ubistvima zbog izvještavanja. Prema istraživanju Internacionalne fondacije za žene u medijima (IWMF), skoro dvije trećine od 977 ispitanih novinarki je bilo izloženo prijetnjama ili zlostavljanju zbog posla kojeg obavljaju. U trećini slučajeva, osoba koja je odgovorna za zlostavljanja su njihovi šefovi. Skoro polovina ispitanih novinarki je bila predmetom seksualnog zlostavljanja. 
 
Među deset žena kojima su iz Reportera bez granica odali počast nalazi se i Brankica Stanković, autorica emisije Insajder. Pored nje tu su i Zaina Erhaim (Sirija), Farida Nekzad (Afganistan), Marcela Turatti (Meksiko), Hla Hla Htay (Mjanmar), Noushin Ahmadi Khorasani (Iran), Mae Azango ( Liberija) Khadija Ismayilova (Azerbejdžan), Solange Lusiku Nsimire (Kongo) i Fatima Al Ifriki (Maroko). Priče hrabrih novinarki iz cijelog svijeta pročitajte na stranicama Reportera bez granica.
 
Izvor: RSF, NUNS