Odbrana tvrdi da nije dokazana namjera, presuda sljedeće sedmice

Odbrana tvrdi da nije dokazana namjera, presuda sljedeće sedmice

Odbrana tvrdi da nije dokazana namjera, presuda sljedeće sedmice

U petak presuda Alispahiću, odbrana tvrdi: ovakva optužba liči na švedski sto.

foto: birn bih

Na Sudu Bosne i Hercegovine okončano je iznošenje završnih riječi u predmetu Alispahić Fatmir protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu 26.8.2021. a Sud BiH potvrdio 1.9.2021. zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo iz Krivičnog zakona BiH član 145 a, stav 1.

Tužilac Kasim Halilčević je ostao pri navodima da je Alispahić  javno izazivao ili raspirivao nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i svim drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, čime je počinio produženo krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Optuženi je, prema navodima Tužilaštva, krivična djela počinio putem portala Antimigrant.ba.

„Optužba je mišljenja da je optuženi počinio Krivično djelo koje mu se stavlja na teret“, kazao je Tužilac Halilčević i podsjetio da je Tužilaštvo predložilo devet svjedoka, ali Sud je prihvatio tri svjedoka, smatrajući da je svjedočenje preostalih šest osoba bespotrebno jer bi se izjašnjavali po istim okolnostima.

„Trebalo je saslušati sve svjedoke“, stav je Tužilaštva koje smatra da će izmjene Krivičnog zakona BiH propisati načine izvršenja predmetnog krivičnog djela, a sada je propisano samo izvršenje krivičnog djela.

„Iz izjave svjedokinje Maide Bahto Kestendžić proizlazi da je žalbena komisija Vijeća za štampu BiH utvrdila kršenja Kodeksa za štampu“, rekao je tužilac u završnoj riječi.

Branilac optuženog advokat Mensur Radončić iz Tuzle je tokom iznošenja završnih riječi kazao kako je Tužilaštvo odlučilo da sudu predstavi kompilaciju tekstova te da nijedna rečenica nema karakter tužilačke tvrdnje po kojoj sud treba da odlučuje.

Dodao je kako je optuženi uvijek predlagao humani tretman i smještaj migranata koji je, tvrdi Radončić, na kraju država i uradila. Osvrnuo se na izlaganje tužioca, rekavši da je on citirao i buduće zakone, skupštinske materijale što može dovesti do rasprava, a Sud treba da odlučuje po važećim zakonima.

U optužnici je navedeno da je Alispahić bio administrativni kontakt i urednik sadržaja što odbrana ocjenjuje netačnim.

„Optužba sadrži niz netačnih tvrdnji. Optuženi nije bio urednik već administrativni kontakt“, kazao je branilac optuženog.

Radončić smatra da niko od svjedoka nije iznio konkretnu tvrdnju: „ova izjava je govor mržnje, ovom izjavom se raspiruje mržnja...“

„Ovakva optužba liči na švedski sto“, dio je izlaganja odbrane Alispahića tokom iznošenja završne riječi.

U optužnici je navedeno i da je Alispahić „u namjeri da izazove i raspiri nacionalnu i vjersku mržnju prema migrantskoj populaciji i narodima koji žive u Bosni i Hercegovini, kontinuirano javno objavljivao tekstove i video zapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju kako prema migrantima, tako i između konstitutivnih naroda...”

Odbrana navodi da se krivično djelo može učiniti samo s namjerom, što u ovom predmetu, tvrde, nije slučaj.

„Tužilaštvo nije pomenulo, a još manje obrazložilo namjeru. Koja rečenica u tekstu sadrži namjeru“, upitao je Radončić.

Opisujući svog klijenta kazao je kako je on intelektualac, dramaturg, novinar koji nije imao loše namjere.

„Optuženi je radio nešto što je vjerovatno obaveza svakog intelektualca; da razmišlja i iznosi svoje mišljenje“, kazao je Radončić.

Alispahić je postupao, kako kaže njegov advokat, kao novinar, legalista i patriota koji je izvodio zaključke iz izjava funkcionera i predstavnika institucija:

„Dodik je migrante nazvao ološima, što optuženi nikada nije uradio. Fahrudin Radončić je rekao da migrante treba staviti u prostore sa bodljikavom žicom što optuženi nikada nije rekao.“

Dodao je kako se njegovo pisanje ne može tretirati kao raspirivanje među konstitutivnim narodima jer je on razmišljao za i u ime druga dva naroda u BiH.

„Nikada nije rekao uzmite motke, ubijte migrante“, dodao je advokat optuženog.

Tužilaštvo je osim izvođenja tri svjedoka, Sudu predočilo i više materijalnih dokaza, a dva dokaza po službenoj dužnosti iznio je i Sud.

Odbrana se branila materijalnim dokazima i svjedočenjem optuženog.

Nakon iznošenja završnih riječi, Sud se povukao na odlučivanje. Presuda će biti javno objavljena 19.11. u 13 sati.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.