Oko 80 novinara uhapšeno tokom protesta u Sudanu

Oko 80 novinara uhapšeno tokom protesta u Sudanu

Oko 80 novinara uhapšeno tokom protesta u Sudanu

Tokom dva mjeseca koliko već traju protesti u Sudanu, uhapšeno je na desetine novinara koji su izvještavali ili učestovali u njima.

Reporteri bez granica zabilježili su 79 hapšenja novinara tokom posljednja dva mjeseca koliko traju antivladini protesti u Sudanu koji su počeli zbog poskupljenja hljeba i prerasli u bijes protiv režima.

Hapšeni su i novinari koji su izvještavali o protestima ali i oni koji su i sami izašli na ulice. Neki su u pritvoru zadržani dva dana a neki nekoliko sedmica, ali su svi pušteni prethodnih dana nakon što se predsjedik Omar al-Bashir sastao sa urednicima nekoliko novina.

„Puštanje pritvorenih novinara daleko je od toga da je zaustavljen pritisak na medije“, rekao je Arnaud Froger, šef afričkog ureda Reportera bez granica.

„Tražimo ukidanje svih vrsta cenzure, uključujući i zapljenu izdanja pojedinih novina i odbacivanje sudskih slučajeva protiv medijskih radnika. Ova kriza u Sudanu neće biti riješena ako novinari nisu slobodni da izvještavaju o tome šta se dešava“.

Sudan se nalazi na 174. mjestu od 180 zemalja na listi Indeksa medijskih sloboda Reportera bez granica.

Izvor: RSF