Ostavka malteške ministrice zbog povezanosti s ubistvom novinarke Daphne C. Galizia

Još jedna ministarska ostavka na Malti zbog ubistva novinarke Galizie

Ostavka malteške ministrice zbog povezanosti s ubistvom novinarke Daphne C. Galizia

Ministrica Caruana podnijela ostavku nakon saopštenja da je njen suprug putovao sa biznismenom osumnjičenim za saučesništvo u ubistvu novinarke.

Foto: EFJ

Malteška ministrica zadužena za otok Gozo, Justyne Caruana, podnijela je ostavku u ponedjeljak nakon što su mediji povezali njenog supruga sa biznismenom koji se sumnjiči za saučesništvo u ubistvu istraživačke novinarke Daphne Caruana Galizia. 

Ostavka ministrice Caruane je stigla nakon što je u nedjelju Times of Malta pisao da je njen suprug Silvio Valleta otišao na nogometnu utakmicu u Veliku Britaniju sa biznismenom Yorgenom Fenechom, osumnjičenim za saučesništvo u ubistvu novinarke Galizie koja je istraživala navodnu korupciju malteške vlade.

Valleta je bio zamjenik šefa policije u vrijeme ubistva malteške novinarke, koja je stradala 16. oktobra 2017. godine nakon eksplozije bombe koja je bila postavljena ispod njenog sjedišta. Valleta, koji je istražio slučaj ubistva, je nakon priznanja da je putovao sa Fenechom rekao da nije znao za Fenechovu umiješanost u ovaj slučaj i da nikada ne bi putovao sa osobom za koju zna ili misli da je pod istragom, piše The Malta Independent. 

Trenutno se vodi proces protiv trojice muškaraca osumnjičenih za ubistvo malteške novinarke.

Ostavku je prošle sedmice podnio i šef malteške policije Lawrence Cutajar zbog kritika o istrazi slučaja ubistva novinarke i navodne političke korupcije, piše BBC.

Izvor: Times of Malta, The Malta Idependent, BBC

___


Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.