Ostavke i otkazivanje emisija u američkim medijima zbog pitanja rasne nejednakosti

Ostavke i otkazivanje emisija u američkim medijima zbog pitanja rasne nejednakosti

Ostavke i otkazivanje emisija u američkim medijima zbog pitanja rasne nejednakosti

Urednici u nekoliko medija, uključujući New York Times, podnijeli su ostavke nakon kritika za rasnu nejednakost u SAD.

foto: pixabay

Usljed kritika za neodgovoran pristup izvještavanju, urednici u New York Timesu, Bon Appenitu, Refinery29 i Philadelphia Inquireru su proteklih dana podnijeli ostavke, a u programima pojedinih medija bilo je izmjena i otkazivanja emisija, poput popularne dugogodišnje emisije “Cops”.

Urednik rubrike mišljenja u New York Timesu, James Bennet, nakon deset godina je dao ostavku na poziciju nakon kritika zbog objave kolumne republikanskog senatora Toma Cottona koji je poručio kako smatra da treba poslati vojsku da reguliše proteste u američkim gradovima. Bennet je prvobitno branio objavu kolumne stavom da treba dati prostora različitim mišljenjima, ali je kasnije priznao da ranije nije ni pročitao taj tekst.

Urednik kulinarskog magazina Bon Appetit, Adam Rapoport, podnio je ostavku na tu poziciju nakon što je na društvenim mrežama ponovno objavljena njegova fotografija iz 2004. godine na kojoj se vidi kako je obučen u stilu koji stereotipizira Portorikance. Osim toga, dio razloga za ostavku su i kritike o tome kako inače tretira ne-bijelce koji su zaposleni u redakciji ali i načina na koji predstavlja hranu iz različitih kultura u magazinu koji je vodio od 2010.

Urednica njujorškog magazina Rafinery29, Christene Barberich, podnijela je ostavku nakon optužbi za toksičnu i rasističku kulturu u organizaciji, o nejednakom plaćanju uposlenika različite boje kože kao i nefer promovisanju pojedinih uposlenika.

Stan Wischnowski, jedan od urednika u Philadelphia Inquireru, također je podnio ostavku nakon što je ta novina prošle sedmice na naslovnici objavila naslov “Buildings Matter, Too” (I zgrade su važne) na što su uslijedile brojne kritike kako je to pokušaj da se izjednači gubitak nečijeg života sa zgradama.

Nakon smrti Georga Floyda, za što je optužen policajac Derek Chauvin, koji je klečao na Floydovom vratu nekoliko minuta uprkos vapajima privedenog muškarca da ne može da diše, Paramount Network je nakon 32 sezone otkazala serijal “Cops” zbog kritika da glorifikuje policijsku brutalnost, rasizam i nejednak tretman afroameričke populacije.

Dok se širom Sjedinjenih Američkih Država održavaju protesti hiljada građana s motom “Black Lives Matter”, uloga medija u izvještavanju o rasnim pitanjima, ljudskim pravima i sličnim temama još je važnija i pod još je većom lupom. Promjene koje su se desile u nekoliko medija u uredničkom odlučivanju uslijedile su nakon kritika javnosti i medijske zajednice i naglašenom potrebom za još odgovornijim pristupom radu medija.

Izvor: Guardian, Poynter, New York Times, Politico, USA Today

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.