Osuda napada na Ismara Imamovića: Novinarima sigurnost u vrijeme predizborne kampanje

Osuda napada na Ismara Imamovića: Novinarima sigurnost u vrijeme predizborne kampanje

Osuda napada na Ismara Imamovića: Novinarima sigurnost u vrijeme predizborne kampanje

Novinara je u Visokom na ulici presreo maskirani muškarac, oborio ga na zemlju i tom prilikom mu nanio povrede glave, lica, vrata i leđa.

foto: NAP

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima osudili su fizički napad na novinara Radio-televizije Visoko Ismara Imamovića, koji je pretučen u utorak uvečer, neposredno nakon emitovanja predizborne debatne emisije na toj televiziji, organizovane u okviru  kampanje za Lokalne izbore 2016 u BiH.

Prema informacijama kojima raspolaže Linija za pomoć novinarima, Imamovića je na ulici presreo maskirani muškarac, oborio ga na zemlju i tom prilikom mu nanio povrede glave, lica, vrata i leđa.

"Upravni odbor BH novinara zahtijeva od nadležnih policijskih organa hitnu istragu u vezi sa ovim slučajem, kao i javno objavljivanje motiva napada i ime osobe koja je ugrozila život novinara i dovela u pitanje njegovo pravo na slobodno i dostojanstveno obavljanje novinarskih zadataka", poručuje Udruženje.

Pozvali su i Centralnu izbornu komisiju BiH i Regulatornu agenciju za komunikacije da zaštite novinara i RTV Visoko i naglasili da moraju postojati normalni uslovi za rad u vrijeme predizborne političke kampanje, bez bilo kakvih političkih pritisaka ili ugrožavanja sigurnosti novinara i urednika.   

"UO BH novinara izražava punu solidarnost sa kolegom Ismarom Imamovićem, uz jasan zahtjev svim građanima i političkim subjektima da poštuju slobodu medija i prava novinara na slobodu izražavanja, kritičko preispitivanje programa i dosadašnjeg rada svih javnih zvaničnika i kandidata na izborima", kaže se u saopštenju, "Podsjećamo, samo slobodan novinar i medij koji nije pod političkim pritiskom može izvršavati svoju zakonsku i društvenu obavezu poštenog, uravnoteženog i objektivnog informiranja javnosti u okviru aktuelne političk kampanje za lokalne izbore".

Kako je objavila agencija Patria, slučaj je prijavljen policiji a novinar nije govorio o mogućim motivima.

"Ne želim razmišljati o motivima napada. Mogu jedino kazati da se trudim da budem objektivan prema svim političkim partijama i njihovim kandidatima, koji se u predizbornoj kampanji bore da pridobiju glasače na predstojećim lokalnim izborima", rekao je Imamović, "Nadam se da će policija ubrzo rasvijetliti ovaj slučaj. Napad na novinare je napad na građane".

Izvor: BHN, NAP