Osude prijetnji na novinara portala Bljesak.info

Osude prijetnji na novinara portala Bljesak.info

Osude prijetnji na novinara portala Bljesak.info

Granični policajac na Bijači sprečavao novinare u izvještavanju o protestu boraca.

foto: bljesak

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest Policijskoj upravi Ljubuški i njenom zapovjedniku Tomi Šariću, zbog prijetnji novinarima, njihovog uznemiravanja i onemogućavanja da profesionalno i sigurno izvještavaju sa protesta demobiliziranih boraca, održanih u ponedjeljak na graničnom prijelazu Bijača.

Zapovjednik Tomo Šarić je pokušao zabraniti novinarima da snimaju i uzimaju izjave od sudionika protesta, te zaprijetio kako će i novinare označiti organizatorima tog skupa i odgovornima za blokadu saobraćaja u blizini graničnog prijelaza. Šarić se naročito brutalno ophodio prema novinarskoj ekipi portala Bljesak.info, prijeteći da će im oduzeti sav novinarki materijal, a protiv novinara podnijeti prekršajne prijave, navode BH novinari u saopštenju. 

Upravni odbor BH novinara smatra kako je nedopustivo ponašanje zapovjednika Tome Šarića, da ono izlazi izvan okvira zakonitog i profesionalnog postupanja policijskih službenika prema novinarima i medijima, koji imaju pravo snimati i izvještavati sa događaja od značaja za javnost, uključujući i proteste demobiliziranih boraca. Istovremeno, ovaj postupak predstavlja grubi atak na slobodu izražavanja, kao i pravo na siguran i dostojanstven rad novinara – zaštićenih bh. zakonima i međunarodnim dokumetima.

BH novinari zahtijevaju hitno i službeno izvinjenje Policijske uprave Ljubuški svim novinarima i medijima koje je jučer neprimjereno napao Šarić, a od Ministarstva unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona traži efikasnu istragu slučaja i poduzmimanje zakonom propisanih sankcija prema bahatom policijskom zapovjedniku.

Izvor: BHN