Palestinska koalicija za digitalna prava uputila zahtjev platformama zbog genocida u Gazi

Palestinska koalicija za digitalna prava uputila zahtjev platformama zbog genocida u Gazi

Palestinska koalicija za digitalna prava uputila zahtjev platformama zbog genocida u Gazi

Pismo je upućeno Meti, X-u, Telegramu i TikToku.
 
foto: Pixabay
 
Palestinska koalicija za digitalna prava poslala je juče pisma kompanijama društvenih mreža, Meti, X-u, Telegramu i TikToku, u vezi s širenjem govora mržnje, dehumanizacije i poticanja na nasilje i genocid nad palestinskim narodom na njihovim platformama. Ovu informaciju je javio 7amleh, arapski centar za unapređenje društvenih mreža koji se zalaže za palestinska digitalna prava.
 
Međunarodni sud pravde je 26. januara 2024. godine, kako se podsjeća u saopštenju, naredio privremene mjere u slučaju Južne Afrike protiv Izraela, utvrđujući vjerovatnost da Izrael provodi genocid nad palestinskim narodom u Gazi.
 
Istaknuto je da je Palestinska koalicija zabilježila korištenje internetskih platformi za poticanje na genocid nad Palestincima u Gazi, uključujući i najviše nivoe izraelskog rukovodstva.
 
“Naredba Međunarodnog suda pravde predstavlja neophodnost da se odgovori na hitnu potrebu da online platforme ispune svoju zakonsku i moralnu odgovornost u očuvanju ljudskih prava i sprečavanju širenja štetnog sadržaja, uključujući poticanje na počinjenje genocida, u okviru svojih domena”, navedeno je u saopštenju.
 
U pismu se posebno skreće pažnja na upućivanje Međunarodnog suda pravde na tijela UN-a koja izražavaju zabrinutost zbog “uočljivo genocidne i dehumanizujuće retorike koja dolazi od visokih zvaničnika izraelske vlade, kao i nekih profesionalnih grupa i javnih ličnosti”. Mnoge od ovih izjava visokih izraelskih zvaničnika, kako se dodaje, objavljene su na platformama društvenih mreža, a kompanije nastavljaju da šire ovu vrstu štetnog sadržaja na svojim platformama.

“Iako platforme uvijek imaju značajnu ulogu i odgovornost da osiguraju borbu protiv govora mržnje i poticanja na internetu, ova odgovornost postaje još važnija kada postoji mogućnost genocida. Online platforme su ranije bile umiješane u podsticanje genocidnog nasilja na internetu, kao što je slučaj sa Mijanmarom i Etiopijom”, navodi se u pismu.

Naglašeno je da neuspjeh u efikasnom rješavanju govora mržnje i poticanja ne samo da potkopava sigurnost i dobrobit palestinskog naroda, već krši i obaveze kompanije prema međunarodnom pravu i principima ljudskih prava.

Izvor: 7amleh

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.