Novinari iz Sarajeva poručili: Prestanite ubijati novinare u Gazi

Novinari iz Sarajeva poručili: Stop ubijanju novinara u Gazi

Novinari iz Sarajeva poručili: Prestanite ubijati novinare u Gazi

Okupljanje novinara i paljenje svijeća za ubijene novinare i medijske radnike.

Foto i video: Mediacentar Sarajevo

Novinarska udruženja širom svijeta organizovala su danas spomen na ubijene novinare i medijske radnike u Pojasu Gaze.

Međunarodna federacija novinara (IFJ), Nacionalni sindikat novinara Velike Britanije (NUJ) i Sindikat novinara Palestine organizovali su danas u Briselu paljenje svijeća kao spomen na ubijene novinare i medijske radnike u Pojasu Gaze, a pridružili su im se i druge organizacije iz svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu (BiH) i Hrvatsku.

Udruženje BH novinari su spomen na ubijene novinare organizovali ispred Vječne vatre u Sarajevu, kako bi, kako je izjavila generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić, svi zajedno poslali poruku da je nedopustivo ubijanje novinara u Pojasu Gaze.

“Želimo da kažemo da novinari u BiH i širom svijeta ovim činom danas, okupljanjem u svojim gradovima u 12:30, žele pokazati da je solidarnost još uvijek živa, da novinari čuvaju novinarstvo kao javno dobro i da ne prihvataju da se novinari ubijaju zbog onoga što rade”, izjavila je Rudić.

Za samo četiri mjeseca je, kako je dodala, u Pojasu Gaze ubijeno više novinara nego za četiri godine rata u BiH.

“Mislim da je jako važno da mi iz BiH podržimo i Međunarodnu federaciju novinara i Sindikat novinara Velike Britanije i Sindikat novinara Palestine zato što smo u četiri godine rata iskusili šta znači ubijanje novinara i šta znači nekažnjiv zločin nad novinarima”, naglasila je Rudić.

Dodala je da je u BiH ubijeno 80 novinara tokom rata, te da nijedan zločin nad novinarima nije kažnjen.

“To je poruka koju danas šaljemo iz Sarajeva sa namjerom da se otkriju oni koji su ubijali ili naredili ubijanje novinara u Pojasu Gaze, da se njima sudi i da budu procesuirani, jer bez sudskog epiloga nije moguće zadovoljiti pravdu niti na adekvatan način odati počast novinarima koji su na radnom zadatku izgubili svoje živote”, navela je.

BH novinari su današnjim okupljanjem takođe željeli poručiti da međunarodne organizacije moraju sa mnogo više efikasnosti i odlučnosti insistirati na tome da se primjenjuju pravila međunarodnog humanitarnog prava i da se svim novinarima koji izvještavaju iz Pojasa Gaze omogući da svoj posao rade koliko god je to moguće u ratnim okolnostima.

Novinarka Federalne televizije (FTV) Arijana Saračević-Helać je rekla da su kolege širom svijeta novinarima u BiH tokom rata dale podršku i da je upravo iz tog razloga Sarajevo prvi grad koji je morao dati podršku ubijenim kolegama u Gazi. Podsjetila je na spomen-ploču prekoputa Vječne vatre koju su međunarodne novinarske organizacije podigle 1994. godine u znak sjećanja na ubijene novinare u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji.

Poruka koja se danas poslala iz Sarajeva će sigurno otići daleko, jer je plemenita, dobra i kolegijalna, rekao je novinar Fuad Kovačević.

Prema njegovim riječima, vjeruje da je novinarima u Pojasu Gaze, kao i u svim područjima zahvaćenim ratom i zločinima, sada mnogo teže nego novinarima u BiH tokom rata zbog toga što danas postoji, kako je rekao, sofisticiranije oružje od kojeg se niko ne može sakriti.

“Prije smo se mi iza ovih zgrada sakrivali i tražili neki zaklon. Ne možemo pretpostaviti i ne možemo shvatiti koliko je to teško. Njima je smrt bliža od života a oni sve to znaju i rade svoj posao i daju nam neku nadu da u ovom vremenu beznađa uvijek može i mora biti ljudskosti koju smo mi danas pokušali dati, a da li ćemo uspjeti, to odlučuju oni koji su ih doveli do ovog”, izjavio je Kovačević.

Novinari su se okupili i na Trgu Krajine u Banjaluci.

”Paljenje svijeća i počast ubijenim novinarima je najmanje što u ovom trenutku možemo uraditi za sve naše kolegice i kolege te poslati poruku kako je nedopustivo ubijanje novinara, bez čijeg izvještavanja svijet ne bi znao šta se dešava u zonama ratnog sukoba”, navedeno je iz Kluba novinara Banjaluke u pozivu.

Sa današnjeg okupljanja u Briselu zatraženo je od institucija Evropske unije (EU) da učine više na zaustavljanju ubijanja novinara u ratu u Gazi. 

BH novinari su pozvali novinare i novinarke i sve druge medijske radnike i radnice iz BiH da se okupe u svojim gradovima - na glavnim trgovima, ispred medijskih kuća ili u redakcijama, zapale svijeće i odaju počast ubijenim novinarima, snimateljima i drugim medijskim profesionalcima u Pojasu Gaze. Pozvali su i da na društvenim mrežama objave fotografije sa mjesta okupljanja, te time podrže IFJ i njihove zahtjeva da se osigura zaštita za sve novinare i medijske ekipe iz ove ratne zone.

Ovoj akciji solidarnosti su se pridružili i novinari iz Hrvatske. Ispred Novinarskog doma u Zagrebu zapaljene su svijeće za poginule novinarke i novinare u Gazi, a, kako je izvijestio Sindikat novinara Hrvatske, svijeće gore i na prozorima redakcija širom zemlje.

“Novinari i civili nisu ratne mete!”, poručio je Sindikat.

Podaci IFJ-a pokazuju da je od 7. oktobra 2023. godine do danas ubijeno najmanje 99 novinara i medijskih radnika, te da veliku većinu čine palestinski novinari, odnosno njih 92. Živote je tokom obavljanja svoga posla izgubilo i četvero izraelskih i troje libanonskih novinara.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.