Počelo suđenje za ubistvo slovačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice

Brojne međunarodne organizacije ispratile suđenje za ubistvo slovačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice

Počelo suđenje za ubistvo slovačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice

 

Međunarodne organizacije za slobodu medija pozdravile su početak suđenja protiv osumnjičenih za ubistvo slovačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnirove koje je počelo prošle sedmice na slovačkom kaznenom sudu u Pezinoku.

Za naručivanje ubistva novinara Kuciaka se tereti slovački biznismen Marian Kočner, kao i Kočnerova prijateljica Alena Zsuzsova, koja je osumnjičena za dogovaranje ubistva preko posrednika Zoltana Andruskoa, koji je angažovao napadače Tomaša Szaboa i Miroslava Marčeka, piše Evropska federacija novinara.

Andrusko je u decembru prošle godine priznao krivicu i osuđen je na 15 godina zatvora. Prošle sedmice je svjedočio na sudu protiv Kočnera i Zsuzsove navodeći da mu je Zsuzsova u Kočnerovo ime dala informacije o Kuciakovom kretanju i zatražila da on bude ubijen, te da se njegovo tijelo ukloni bez tragova.

Kuciak, 27-godišnji slovački istraživaki novinar, i njegova zaručnica Kušnirova ubijeni su u njihovom domu u gradu Velka Maca, istočno od Bratislave, 21. februara 2018. godine. Kuciak je radio za sajt Aktuality.sk, a u zadnjem članku je pisao o biznismenu za kojeg se sumnja da je prodavao stanove sopstvenoj kompaniji i ispitivao da li je to način da izbjegne plaćanje poreza.

Jedan od napadača, Marček, se na sudu prošle sedmice izjasnio krivim za ubistvo gdje je opisao kako je pokucao na Kuciakova vrata, pucao novinaru u prsa, nakon čega je pratio njegovu zaručnicu Kušnirovu do kuhinje gdje joj je pucao u glavu.

Ova ubistva su potresla slovačko društvo zbog kojih su u Bratislavi organizovani najveći protesti od Baršunaste revolucije 1989. godine kojom je srušen komunistički režim koji je u ovoj zemlji do tada bio na vlasti. Zbog pritiska javnosti, tri sedmice nakon masovnih demonstracija premijer Slovačke Robert Fico podnio je ostavku, piše BBC.

Međunarodne organizacije za slobodu medija vjeruju da početak suđenja predstavlja važan korak ka pravdi za Kuciaka i Kušnirovu, ali i njihove porodice. One poručuju da su ubistva radi sprečavanja objavljivanja vijesti neprihvatljiva i da je neophodno da svi odgovorni za ubistva budu kažnjeni, te da slovački pravosudni sistem mora pokazati da niko nije iznad zakona. Od slovačkih vlasti su zatražile da u potpunosti istraže sve napade na medije, ali i nazakonite nadzore nad brojnim novinarima za koje se navode da tu rađeni po nalogu osumnjičenog Kočnera.

Predstavnici Međunarodnog instituta za štampu (IPI) i Projekta za prijavljivanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP) prisustvuju suđenju kao posmatrači, a proces suđenja ovog slučaja će nastaviti pratiti i međunarodne organizacije: Article 19, Articolo 21, Komitet za zaštitu novinara (CPJ), Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), Međunarodna federacija novinara (IFJ), Međunarodni institut za štampu (IPI), PEN International, Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa i Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO).

Izvor: EFJ, IFJ, BBC

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.