Podnesena druga prijava za ratne zločine počinjene protiv novinara u Gazi od 7. oktobra

Podnesena druga prijava za ratne zločine počinjene protiv novinara u Gazi od 7. oktobra

Podnesena druga prijava za ratne zločine počinjene protiv novinara u Gazi od 7. oktobra

Reporteri bez granica ubistva novinara opisuju kao namjerno ubijanje civila.

foto: UNICEF/Hassan Islyeh

Reporteri bez granica (RSF) podnijeli su u petak 22. decembra krivičnu prijavu za ratne zločine Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) zbog ubistva još sedam palestinskih novinara ubijenih u Pojasu Gaze između 22. oktobra i 15. decembra, javila je organizacija.

„Imamo opravdane razloge da vjerujemo da su novinari koji su navedeni u ovoj prijavi žrtve napada koji se mogu navesti kao ratni zločini“, navedeno je u saopštenju RSF-a.

Prema informacijama koje su prikupili moguće je da su novinari bili namjerno gađani jer su novinari, a iz tog razloga, naglašava RSF, njihova ubistva opisuju kao namjerno ubijanje civila.

Među ubijenim novinarima su Asem Al-Barsh, novinar radija Al Najah, kojeg je ubio snajperista, te Bilal Jadallah iz Palestinske novinske kuće, koji je ubijen tokom direktnog raketnog napada na njegov automobil dok je napuštao svoje radno mjesto. Pored njih, u prijavi su navedeni i Montaser Al-Savaf, čija je kuća dva puta gađana projektilima, Rushdi Al Siraj, koji je žrtva direktnog napada na njegovu kuću, Hassouna Salim iz novinske agencije Quds, koja je ubijena projektilom nakon što je dobila prijetnje smrću. Ubijeni su i Sari Mansour, fotoreporter Quds Newsa i Samer Abu Daqqa, dopisnik Al Jazeere za koga se smatra da je ubijen preciznim hicem ispaljenim iz drona koji je također ranio šefa biroa Al Jazeere Waela Dahdouha.

Prva prijava RSF-a za ratne zločine od 7. oktobra podnesena je MKS-u 31. oktobra i odnosila se na smrt sedam novinara. U obje prijave, RSF poziva tužioca MKS da istraži sva ubistva palestinskih novinara ubijenih od početka rata.

Podaci koje prikuplja Komitet za zaštitu novinara (CPJ) pokazuju da su do 23. decembra ubijena 62 palestinska novinara. 

„S obzirom na masakr novinara u Gazi i ciljanje kojem su izloženi, pozivamo tužioca MKS-a Karima Khana da jasno kaže da mu je prioritet rasvjetljavanje zločina počinjenih nad novinarima u Gazi i krivično gonjenje odgovornih“, izjavio je Christophe Deloire, generalni sekretar RSF-a.

RSF podsjeća da je ovo četvrta prijava RSF-a tužiocu MKS-a za ratne zločine protiv novinara u Palestini od 2018. Prva je podnesena u maju 2018. zbog ubijenih i povrijeđenih novinara tokom protesta „Velikog marša za povratak“ u Gazi. Druga je podnesena u maju 2021. nakon izraelskih zračnih napada na više od 20 medija u Pojasu Gaze, a treća je podnesena 31. oktobra, nakon napada iz Izraela.

RSF je također podržao prijavu Al Jazeere upućenu MKS nakon što je u smrtonosnoj pucnjavi njihova novinarka Shireen Abu Akleh smrtno stradala na Zapadnoj obali 11. maja 2022. godine.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.