Predstavljen Prijedlog zakona kojim bi se otkrili materijali zaštićeni autorskim pravima u AI sadržajima

Predstavljen Prijedlog zakona koji nalaže kompanijama umjetne inteligencije da otkriju korištenje autorskih radova

Predstavljen Prijedlog zakona kojim bi se otkrili materijali zaštićeni autorskim pravima u AI sadržajima

Prijedlog zakona u SAD-u dobio je podršku brojnih organizacija i sindikata industrije zabave

foto: Solen Feyissa on Unsplash

Demokratski kongresmen Adam Schiff predstavio je u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) 9. aprila Generative AI Copyright Disclosure Act, koji bi kompanije koje se bave umjetnom inteligencijom (artificial intelligence AI) natjerao da otkriju materijal zaštićen autorskim pravima koji koriste za obuku svojih generativnih AI modela.

Schiffov Prijedlog zakona o otkrivanju autorskih prava u generativnoj umjetnoj inteligenciji zahtijevao bi da se u Registar autorskih prava dostavi obavijest prije objavljivanja novog generativnog AI sistema u pogledu svih djela zaštićenih autorskim pravima koja se koriste u izgradnji ili izmjeni skupa podataka za obuku za taj sistem, kao što su tekst, slike, muzika ili video. Zahtjevi zakona bi se također primjenjivali retroaktivno na ranije objavljene generativne AI sisteme i sve značajne izmjene učinjene na postojećim modelima.

Kompanije bi trebalo da podnesu takve dokumente najmanje 30 dana prije nego što javno objave svoje AI alate ili će biti suočeni s novčanom kaznom. 

„AI ima razorni potencijal u promjeni naše ekonomije, našeg političkog sistema i našeg svakodnevnog života. Moramo uravnotežiti ogroman potencijal umjetne inteligencije s ključnom potrebom za etičkim smjernicama i zaštitom”, rekao je Schiff, prenosi Guardian.

Prijedlog zakona koji je predstavio Schiff, kako navodi Guardian, ne bi zabranio umjetnoj inteligenciji da trenira na materijalu zaštićenom autorskim pravima, ali bi stavio teret na kompanije da navedu ogroman dio radova koje koriste za izradu alata kao što je ChatGPT. Takvi podaci, dodaje Guardian, obično su privatni.

Schiffov Prijedlog zakona dobio je podršku brojnih organizacija i sindikata industrije zabave, uključujući Asocijaciju izdavačke industrije Amerike, Profesionalne fotografe Amerike, Centar za zaštitu autorskih prava, Savez američkih režisera, Međunarodnu alijansu zaposlenih na pozorišnoj sceni...

Sve je više sudskih sporova i istraga vlada u vezi sa tim da li su velike kompanije za umjetnu inteligenciju nezakonito koristile djela zaštićena autorskim pravima, a Guardian podsjeća da je prema pisanju Washington Posta, OpenAI u protekloj godini unajmio niz vrhunskih advokata dok se priprema za suočavanje s više od desetak velikih tužbi.

Kompanije koje se bave umjetnom inteligencijom kao što je OpenAI suočavaju se sa tužbama zbog navodne upotrebe djela zaštićenih autorskim pravima za pravljenje alata kao što je ChatGPT. Medijska organizacija New York Times podnijela je tužbu protiv OpenAI i tehnološke korporacije Microsoft krajem 2023. Tužba je podnesena zbog toga što ove organizacije koriste milione njihovih novinskih članaka bez dozvole za obuku chatbotova - aplikacija dizajniranih da oponašaju ljudski razgovor kroz tekstualne ili glasovne interakcije​.

New York Times traži i da OpenAI i Microsoft unište modele chatbotova i podatke za obuku koji koriste materijal ovog medija, a koji je zaštićen autorskim pravima, a u tužbi se šteta procjenjuje u “milijardama dolara”. Navode da kršenja autorskih prava i korištenje njihovih članaka ugrožavaju kvalitetno novinarstvo smanjujući posjete web stranici, kao i promet.

Times nije jedini koji je tužio kompanije AI zbog autorskih prava. Pisci, uključujući Davida Baldaccija, Jonathana Franzena, Johna Grishama i Scotta Turowa, takođe su tužili OpenAI i Microsoft, kao i komičarka Sarah Silverman, koja je tužila OpenAI i Meta Platforms.

Izvor: Guardian, Adam Schiff

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.