Predstavnici članica Ujedinjenih naroda upozoravaju na kršenje slobode izražavanja u Rusiji

Predstavnici članica Ujedinjenih naroda upozoravaju na rusko kršenje slobode izražavanja

Predstavnici članica Ujedinjenih naroda upozoravaju na kršenje slobode izražavanja u Rusiji

Zajednička izjava povodom Svjetskog dana slobode medija.

foto: Screenshot / YouTube - Guardian News

Predstavnici više od 40 država članica Ujedinjenih naroda (UN) objavili su zajedničku izjavu povodom Svjetskog dana slobode medija koji se obilježava 3. maja u kojoj osuđuju kršenje slobode izražavanja u Rusiji, uključujući pritvaranja novinara. 

“Uoči Svjetskog dana slobode medija koji se obilježava sljedećeg mjeseca, izražavamo solidarnost i divljenje prema novinarima i medijskim radnicima širom svijeta koji često rizikuju svoje živote kako bi nas informisali”, piše u zajedničkoj izjavi država potpisnica, među kojima se nalazi i Bosna i Hercegovina.

U izjavi se dodaje da su potpisnice duboko zabrinute zbog objave da je Rusija privela novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha. “Protestujemo zbog napora Rusije da ograniči i zastraši medije. Slobodni, nezavisni i pluralistički mediji igraju nezamjenjivu ulogu u informisanju ljudi širom svijeta”, istaknuto je.

U izjavi se spominje pravo na slobodu izražavanja, koje je navedeno u članu 19. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, a koje uključuje slobodu traženja, primanja i širenja informacija. Sloboda pristupa informacijama i radu novinara i medija je, kako piše u izjavi, fundamentalna za Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima.

Zemlje potpisnice su primijetile, kako se dodaje, široko rasprostranjeno negodovanje novinara zbog hapšenja Gershkovicha, te se spominje i otvoreno pismo koje su potpisale desetine istaknutih nezavisnih medijskih ličnosti iz Rusije u kojem se slučaj protiv njega naziva besmislenim i nepravednim.

“Nastavit ćemo da se zalažemo za slobodu medija i sigurnost novinara širom svijeta. Pozivamo vlasti Ruske Federacije da oslobode one koje drže na političkim osnovama i da prekinu strogi udar na slobodu izražavanja, uključujući i članove medija”, navedeno je.

„Neka ova izjava pošalje jasnu poruku da novinarstvo nije zločin“, kazala je ambasadorica Linda Thomas-Greenfield, predstavnica Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Američki novinar Evan Gershkovich uhapšen je 29. marta u Jekaterinburgu pod optužbom za špijuniranje. Ukoliko bi bio proglašen krivim, mogao bi dobiti kaznu do 20 godina zatvora. On se juče pojavio na sudu u Moskvi gdje je uložio žalbu na pritvaranje.

Gershkovich se nije obratio prisutnim novinarima, a u sudnici je, kako piše BBC, bila prisutna i američka ambasadorica u Rusiji Lynne Tracy. Ona je, prema pisanju Guardiana, u ponedjeljak kazala da je prvi put posjetila Gershkovicha, da se on osjeća dobro te je ponovila poziv za njegovo hitno oslobađanje.

Kremlj je saopštio da je Gershkovich vršio špijunažu “pod okriljem novinarstva”. Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov kazao je da je “novinar uhvaćen na djelu dok je pokušavao doći do tajni”. Gershkovich i Wall Street Journal negiraju optužbe.

On je prvi američki novinar uhapšen u Rusiji pod optužbom za špijunažu od završetka Hladnog rata. Reporteri bez granica kažu da je, kako prenosi BBC, Gershkovich izvještavao o ruskoj plaćeničkoj grupi Wagner u Jekaterinburgu.

Američki zvaničnici rekli su da je vozač ostavio Gershkovicha u restoranu u tom gradu, a da je dva sata kasnije njegov telefon bio isključen.

Američki zvaničnici, uključujući predsjednika SAD-a Joea Bidena, i republikanske i demokratske senatore, osudili su njegovo pritvaranje.

BBC podsjeća da Gershkovicha urednik ruskog servisa BBC-a Steve Rosenberg opisuje odličnim reporterom i veoma principijelnim novinarom.

Izvor: United States Mission to the United Nations, BBC, Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.