Preko 40 međunarodnih organizacija od britanske vlade traže oslobađanje Juliana Assangea

Preko 40 međunarodnih organizacija traže od britanske vlade oslobađanje Juliana Assangea

Preko 40 međunarodnih organizacija od britanske vlade traže oslobađanje Juliana Assangea

Proces Assangeovog izručenja bi trebao biti nastavljen u septembru ove godine.

Foto: wikipedia/flickr

Preko 40 međunarodnih organizacija za slobodu medija, ljudska prava i prava na privatnost prošle sedmice uputile su otvoreno pismo vladi Velike Britanije od koje traže oslobađanje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, pišu Reporteri bez granica. U otvorenom pismu se pored puštanja na slobodu od britanske vlade traži i sprečavanje Assangeovog izručenja Sjedinjenim Američkim Državama.

Jullian Assange se trenutno nalazi u londonskom zatvoru Belmarsh kojem zbog umiješanosti u objavljivanje povjerljivih podataka američke vlade na WikiLeaksu prijeti izručenje u Sjedinjene Američke Države, kao i zatvorska kazna od 175 godina zatvora za koju se u otvorenom pismu navodi da bi bila “jednaka smrtnoj kazni”.

U pismu se navodi da je riječ o eskalaciji već postojećih napada na novinarstvo u Sjedinjenim Američkim Državama čiji je predsjednik Donald Trump prozvao medije “neprijateljima naroda”.

Istrage protiv Assangea počele su zbog optužbi za silovanje u Švedskoj 2010. godine, koje je on odbacio kao neosnovane. Iste je godine uhapšen u Londonu i pušten na uvjetnu slobodu. Kada je britanski sud 2012. godine odlučio da će ga ta država izručiti Švedskoj zbog navoda o silovanju, on je utočište pronašao u ekvadorskoj ambasadi u Londonu. Ambasada mu je pružila azil zbog zabrinutosti da bi njegova ljudska prava mogla biti prekršena ako bude izručen. Kada mu je Ambasada Ekvadora povukla pravo na azil i državljanstvo koje su mu bili dodijelili, on biva uhapšen zbog kršenja uslovne slobode. U otvorenom pismu se navodi da je Assange nakon hapšenja zbog kršenja uslovne slobode trebao biti oslobođen u septembru prošle godine, ali da se on i dalje nalazi u londonskom zatvoru Balmarshu “isključivo po nalogu Sjedinjenih Američkih Država”.

U pismu se navodi da je Assange i prije pandemije koronavirusa u svojoj ćeliji sam provodio više od 22 sata dnevno, a da se sada nalazi u još većoj izolaciji tokom koje već nekoliko mjeseci nije vidio svoju djecu. Također se navodi da mu je tokom pandemije ograničen pristup advokatima i dokumentima što ometa pravnom procesu njegove odbrane, te da zbog hroničnih plućnih oboljenja Assange ubraja u rizičnu kategoriju, koja je posebno osjetljiva na COVID-19 zbog čijih je posljedica u zatvoru Balmarsh navodno smrtno stradala najmanje jedna osoba.

Proces Assangeovog izručenja Sjedinjenim Američkim Državama počeo je u februaru 2020. u Londonu gdje bi trebao biti nastavljen u septembru ove godine, navodi se u pismu.

Puštanje Assangea na slobodu moglo bi spasiti njegov život i sačuvati slobodu medija u Velikoj Britaniji koja se, kako se navodi u pismu, obavezala boriti za slobodu medija na globalnom nivou.

Među organizacijama koje su, između ostalih, potpisale ovo otvoreno pismo su i: Mediacentar Sarajevo, Međunarodna federacija novinara, Reporteri bez granica, Pen International, Evropski centar za slobodu štampe i medija, Nacionalna unija novinara, Article 19 i druge.

Izvor: RSF, IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.