Premijer Pakistana traži zabranu islamofobnog sadržaja na Facebooku

Premijer Pakistana traži zabranu islamofobnog sadržaja na Facebooku

Premijer Pakistana traži zabranu islamofobnog sadržaja na Facebooku

Pakistanski premijer naveo da porast islamofobije podstiče na ekstremizam i nasilje širom svijeta naročito putem društvenih mreža uključujući Facebook.

foto: pixabay

Premijer Islamske Republike Pakistan, Imran Khan, jučer je uputio pismo vlasniku Facebooka Marku Zuckerbergu u kojem traži zabranu islamofobnog sadržaja i širenje mržnje protiv islama na toj društvenoj mreži, prenosi Reuters.

Khan je u pismu, između ostalog, naveo da porast islamofobije podstiče na ekstremizam i nasilje širom svijeta naročito putem društvenih mreža, uključujući i Facebook. Od Zuckerberga je zatražio da za širenje islamofobije i mržnje protiv islama budu uvedene slične mjere koje su na Facebooku uvedene za negiranje holokausta.

Na Facebooku je ovog mjeseca ažurirana politika govora mržnje prema kojoj je zbog rasta antisemitizma u svijetu zabranjeno negiranje holokausta na toj društvenoj mreži. Osim toga, zabranjen je i sadržaj koji mijenja činjenice o holokaustu, a osobe koje na Facebooku budu pretraživale pojmove povezane s holokaustom ili njegovim poricanjem biće usmjerene na vjerodostojne informacije na ovoj društvenoj mreži.

U pismu se također navodi da poruke mržnje u potpunosti trebaju biti zabranjene, te da one ne mogu biti zabranjene protiv jednih, a prihvatljive protiv drugih što može dovesti do stvaranja predsrasuda koje podstiču na dalju radikalizaciju.

Glasnogovornica Facebooka je za Reuters rekla da se Facebook suprotstavio svim oblicima govora mržnje i da napadi zasnovani na rasnoj, etničkoj, nacionalnoj ili vjerskoj pripadnosti nisu dozvoljeni. Kada je riječ o islamofobiji, kazala je da će Facebook ukloniti takav govor mržnje čim ga “postanu svjesni” i dodala da je Facebook imao “još posla”.

U pismu upućenom vlasniku Facebooka, pakistanski premijer je spomenuo i situaciju u Francuskoj gdje je naveo da je islam povezan sa terorizmom. Osvrnuo se i na situaciju u Indiji gdje je naveo da su muslimani, između ostalog, optuženi za širenje koronavirusa.

Reuters piše da je, prema posljednjem Facebookovom izvještaju o transparentnosti, Pakistan bio druga zemlja po broju zahtjeva za ograničavanje sadržaja na toj društvenoj mreži.

Kada je riječ je sprečavanju širenja govora mržnje na Facebooku, Zuckerberg je ovog mjeseca dobio pismo i od Insitituta za istraživanje genocida Kanada u kojem se traži da na Facebooku bude zabranjen sadržaj koji negira ili iskrivljuje istinu o genocidu u Srebrenici.

Cijelo pismo upućeno Zuckerbergu objavljeno je na Twitter profilu pakistanskog premijera.  

Izvor: Reuters

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.