Prijetnje novinaru iz Hrvatske zbog istraživanja prevare turista

Novinaru iz Hrvatske upućene prijetnje zbog istraživanja prevare turista

Prijetnje novinaru iz Hrvatske zbog istraživanja prevare turista

Turisti se žalili na ženu koja je iznajmljivala apartmane, uzimala akonotaciju, nakon čega je otkazivala termin ljetovanja.
 
foto: Pixabay
 
Novinar Zadarskog lista Toni Perinić dobio je prijetnje 9. augusta 2022. nakon istraživanja slučaja prevare turista za koji je Turistička zajednica Zadra primila najmanje 30 pritužbi, javlja Hrvatsko novinarsko društvo (HND).
 
Pretražujući internet, kako javlja HND, Perinić je naišao na ispovijesti ljudi koji se žale na ženu koja je iznajmljivala apartmane iz Privlake, općine u Zadarskoj županiji, koja uzima akontaciju od 500 kuna za apartman i dan prije dogovorenog termina ljetovanja, apartman otkazuje iz različitih razloga. Perinić je otišao u Privlaku kako bi snimio nekoliko ilustrativnih fotografija za potrebe članka. Kada se vratio kući, Perinićevog oca je nazvao M.L. koji se predstavio kao otac žene koja iznajmljuje apartmane. Kako je sam rekao, fotografisao je automobil kojim je novinar otišao u Privlaku, te je saznao broj telefona vlasnika automobila, a to je otac novinara.
 
Tokom poziva M.L. izrekao je mnoge prijetnje, a jedna od njih je bila “pazi što pišeš jer napisano će te koštati”.
 
Novinar kaže da je osjećao strah za život i pritisak na svoj posao. Slučaj je prijavio zadarskoj policiji. Također je zabrinut kako je M.L. u kratkom vremenu dobio broj njegovog oca, vlasnika auta.
 
“Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje prijetnje koje je dobio naš kolega Toni Perinić kojem dajemo punu podršku. Ovaj slučaj još je jedan pokazatelj u kakvom ozračju rade naše kolege u lokalnim medijima. Također pozdravljamo brzu reakciju policije i očekujemo procesuiranje osoba koje prijete novinarima”, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND.
 
Mreža SafeJournalists pridružuje se svojoj partnerskoj organizaciji Hrvatskom novinarskom društvu u osudi prijetnji koje je dobio Toni Perinić, te poziva nadležne institucije u Hrvatskoj da sankcionišu M.L. što prije. Takođe, pozivaju nadležna tijela da otkriju kako su procurili lični podaci novinarovog oca, te da odgovornima izreknu odgovarajuće sankcije.
 
Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane i podsjećaju da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.