Pulitzer 2015: dvije nagrade za istraživačko novinarstvo

Objavljeni ovogodišnji dobitnici Pulitzera

Pulitzer 2015: dvije nagrade za istraživačko novinarstvo

Wall Street Journal i New York Times dijele prvo mjesto u kategoriji najbolje istraživačke priče 99. po redu Pulitzerovih nagrada. 

Istraživački serijali o američkom sistemu zdravstvene zaštite Medicare i utjecaju lobista na rad Kongresa izabrani su za najbolje istraživačke novinarske priče u prethodnoj godini.  Za New York Times, koji je ove godine osvojio tri nagrade, ovo je 117. Pulitzer u istoriji lista, dok je nagrada za Wall Street Journal prva u kategoriji izvještavanja otkako je ovaj list 2007. preuzeo Rupert Murdoch. Iznenađenje je doživjela i mala, sedmočlana redakcija novina Daily Breeze, pobjednik u kategoriji lokalnog izvještavanja, dok je Pulitzer u kategoriji službi javnosti osvojio list Post and Courier za priču o nasilju nad ženama u Južnoj Karolini

Nagrade za najbolju fotografiju su osvojili St. Louis Post-Dispatch, za izvještavanje iz Fergusona i Daniel Berehulak, za fotografsku priču o epidemiji ebole.

 

 

Nagrade će biti dodijeljene na svečanoj ceremoniji 28.5. u New Yorku.

Pulitzerova nagrada najprestižnija je novinska nagrada u SAD-u i dodjeljuje se svake godine u preko 20 kategorija. Kompletna lista ovogodišnjih dobitnika dostupna je na oficijelnom web sajtu nagrade.

Izvor: Pulitzer, Poynter, LA Times