RAK poziva na zaštitu standarda slobode izražavanja i informisanja

RAK poziva na učuvanje standarda slobode izražavanja i informisanja u vrijeme pandemije korona virusa COVID-19

RAK poziva na zaštitu standarda slobode izražavanja i informisanja

Krizne situacije se ne bi trebale koristiti kao izgovor za uvođenje restrikcija za medije.

Foto:Pixabay

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) poziva na zaštitu standarda slobode izražavanja i informisanja u vrijeme krize izazvane pandemijom koronavirusa COVID-19.

“Sloboda izražavanja, nezavisnost medija i otvoreno promišljanje suštinski je princip utemeljen u evropske demokratije koji će nam omogućiti da prebrodimo veliki izazov sa kojim se trenutno suočava bosanskohercegovačko društvo”, piše u pozivu RAK-a.

Iz RAK-a su podsjetili na Izjavu Komiteta stručnjaka Vijeća Evrope za medijsko okruženje i reforme u kojoj stoji da se krizne situacije ne bi trebale koristiti kao izgovor za restrikcije pristupa informacijama javnosti, niti uvoditi druge restrikcije slobode medija van ograničenja koja su dozvoljena članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Vijeće Evrope ističe značaj nezavisnih medija i kvalitetnog novinarstva za vrijeme vanrednog stanja prouzrokovanog širenjem pandemije koronavirusa COVID-19 u oblasti javnog zdravstva, ali i potrebu za primjene standarda profesionalne etike u novinarstvu, plasiranje tačnih informacija i detaljnih istraživanja novinara s ciljem sprečavanja širenja dezinformacija, te potrebu da se za novinare osiguraju odgovarajući radni uslovi što uljučuje i medicinsku zaštitu za obavljanje radnih zadataka.

Iz RAK-a je danas upućen poziv i telekom operaterima da pruže potpunu podršku nadležnim instituacijama, prvenstveno zdravstvenim ustanovama, u uspostavi efikasnih telefonskih brojeva s obzirom na povećan broj zahtjeva za uvođenje posebnih telefonskih linija za pružanje informacija građanima.

Izvor: RAK

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.