Reakcije na uznemirujuće izvještavanje o slučaju ubistva dvogodišnje djevojčice iz Bora

Nastavljeno uznemiravajuće izvještavanje o Danki Ilić

Reakcije na uznemirujuće izvještavanje o slučaju ubistva dvogodišnje djevojčice iz Bora

Tabloidi nastavili kršiti sve etičke standarde prilikom izvještavanja o Danki Ilić.

foto: Pixabay / Ilustracija
 
Nakon neprofesionalnog, senzacionalističkog i uznemiravajućeg izvještavanja medija u Srbiji o slučaju nestanka dvogodišnje djevojčice iz Bora Danke Ilić, tabloidi su nastavili sa kršenjem svih etičkih standarda novinarstva i nakon što je objavljeno da je djevojčica ubijena.
 
Prošle sedmice nekoliko medija u Srbiji je upozorilo na senzacionalističko i klikbejt izvještavanje. Reagovalo je i Vijeće za štampu Srbije pozivajući novinare i urednike da pokažu minimum pijeteta prema žrtvi, kao i obzira i saosjećanja sa porodicom djevojčice. Pozvali su novinare i urednike da prestanu sa skandaloznim, senzacionalističkim, uznemirujućim i sramotnim izvještavanjem o njenoj smrti.

“Prenošenjem (tačnih ili izmišljenih) detalja zločina pojedini mediji danas su pogazili sve etičke standarde novinarstva, ali i osnovne norme pristojnosti i ljudskosti”, objavili su iz Vijeća za štampu 4. aprila.

Istog dana stigla je reakcija i iz organizacije civilnog društva Prijatelji dece Srbije odakle je upućen zahtjev Ministarstvu informisanja i telekomunikacija Srbije da po službenoj dužnosti odmah i bez zadrške reaguje i u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i svim pratećim aktima “strogo sankcioniše medije koji na skandalozan, zastrašujuć, uznemirujuć i potpuno dehumanizovan način izveštavaju o smrti dvogodišnje devojčice”.

“Sem kršenja svih zakonskih odredbi susrećemo se sa monstruoznom neetičnošću, kršenjem Kodeksa novinara Srbije, ali i svakog ljudskog dostojanstva, kao i empatije i pijeteta prema žrtvi i njenoj porodici”, piše u saopštenju Prijatelja dece Srbije.

Objavljeni sadržaji, dodaje se u saopštenju, duboko su uznemirujući i štetni za svako dijete koje sa njima dolazi u kontakt sa nesagledivim posljedicama. Naglasili su da su mediji u obavezi da se vode javnim interesom, a ne da ga ugrožavaju.

“Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je dužno da odmah preduzme zakonske mere protiv medija koji su direktno prekršili članove 88 i 91 Zakona o javnom informisanju i medijima”, naveli su Prijatelji dece Srbije.

Dan nakon reakcija Vijeća za štampu Srbije i “Prijatelji dece Srbije” oglasio se i ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailo Jovanović. On je takođe pozvao sve medijske kuće i novinare da prilikom izvještavanja o ubistvu dvogodišnje djevojčice u Boru postupe sa najvećom odgovornošću, poštovanjem i pažnjom.

“Važno je da se u ovim teškim trenucima vodi računa o dostojanstvu žrtve i njenih porodica, te da se izbegavaju bilo kakve spekulacije ili neproverene informacije“, naveo je Jovanović.

Zamolio je medije da se uzdrže od senzacionalističkog pristupa koji, kako je rekao, može dodatno uznemiriti javnost i narušiti privatnost porodice žrtve.

“U ovakvim situacijama, od esencijalne važnosti je da javnost bude informisana sa preciznošću i saosećanjem“, naglasio je Jovanović.

Dodao je da je sada najvažnije da mediji poštuju Kodeks novinara i etičke standarde pružajući tačne i provjerene informacije, a istovremeno štiteći i dostojanstvo.

Tamara Skrozza, predstavnica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) u Vijeću za štampu Srbije, ocijenila je 5. aprila za N1 da su mediji u ovom slučaju prekršili sve što se moglo prekršiti.

“Zakoni svakako jesu prekršeni. To je zapravo policija na neki način već i rekla. Juče je, pre svega, zakon prekršio predsednik države koji je izašao izvan svojih ovlašćenja kada je saopštio da su dve osobe iz Bora uhapšene zbog ubistva male Danke“, rekla je Skrozza za N1 5. aprila.

Prema njenim riječima, mediji su objavljivali pretpostavke i plasirali ih kao činjenice, razgovaralo se sa porodicama sa kojima nije trebalo da se razgovara, uznemiravana je javnost, optuživani su ljudi bez ikakvih dokaza, roditelji takođe.

Skrozza je podsjetila da su Regulatorno tijelo za elektronske komunikacije i Ministarstvo informisanja Srbije nadležni za sprovođenje zakona, da Vijeće za štampu nema te ingerencije.

Izvor: Cenzolovka, Danas, N1

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.