Reporteri bez granica pokrenuli novu platformu usmjerenu u borbu protiv širenja dezinformacija

Reporteri bez granica pokrenuli novu platformu usmjerenu u borbu protiv širenja dezinformacija

Reporteri bez granica pokrenuli novu platformu usmjerenu u borbu protiv širenja dezinformacija

Journalism Trust Initiative predstavlja interdisciplinaran korak prema poboljšanju profesionalnosti i transparentnosti u informacijskom i komunikacijskom prostoru.

foto: rsf

Journalism Trust Initiative (JTI) nova je platforma koju su pokrenuli Reporteri bez granica, a koja je, kako se navodi, usmjerena na borbu protiv širenja dezinformacija identifikacijom i promocijom pouzdanih izvora vijesti.

Kako pišu Reporteri bez granica, mediji mogu koristiti novu aplikaciju za provjeru, otkrivanje i promociju usklađenosti njihovih uredničkih postupaka sa najboljim praksama, te da ova inicijativa predstavlja radikalan i inovativan korak naprijed u borbi protiv dezinformacija.

Reporteri bez granica pišu da Journalism Trust Intitative predstavlja alat za transparentnost koji promoviše pouzdano novinarstvo, a srž te inicijative je samoprocjena medija kako bi dijagnosticirali i promovisali tačnost njihovog novinarstva s ciljem izgradnje zdravijeg sistema informisanja, prepoznavanja i nagrađivanja pouzdanog izvještavanja, ali i vraćanja povjerenja publike u novinarstvo.

Platforma Journalism Trust Intitative je, kako se navodi, izrađena u saradnji sa više od 130 organizacija i pojedinaca koji predstavljaju medijsku industriju, akademsku zajednicu, regulatorna i samoregulatorna tijela, tehnološke kompanije i sektor za razvoj medija.

Ponuda Journalism Trust Intitative se ogleda u tri faze gdje se mediji prvenstveno pozivaju da izvrše samoprocjenu putem nove platfotme, zatim da se ti rezultati dobrovoljno i transparentno objave, a posljednja faza je vanjska revizija koja uključuje nezavisnu ocjenu ovlaštenog certificiranog tijela. Nakon što uspješno završe navedene tri faze, Reporteri bez granica pišu da će mediji biti certificirani i da će im biti dodijeljena Journalism Trust Intitative oznaka (JTI mark).

Kako bi dobili certifikat i oznaku Journalism Trust Intiative, svaki medij se može pridružiti i kreirati svoj profil putem ovog linka. Journalism Trust Intiative dostupna je na engelskom, francuskom i španskom jeziku.

Generalni sekretar Reportera bez granica Christophe Deloire je, između ostalog, poručio da u trenutnom informacijskom haosu, laži, propaganda i govor mržnje imaju prednost u odnosu na novinarstvo što ima negativne posljedice na održivost novinarstva, ali i na javnost jer ograničava sposobnost javnosti u donošenju odluka na osnovu činjenica. Reporteri bez granica pišu da je Deloire dodao i da nova platforma može doprinijeti održivosti novinarstva.

Razvoj Journalism Trust Intitative, kako pišu Reporteri bez granica, predstavlja direktni odgovor na širenje dezinformacija posljednjih godina, a navodi se i da je prema Edelman Trust Barometeru 2020. godine, 74 posto korisnika interneta reklo da su zabrinuti zbog širenja dezinformacija na društvenim mrežama, dok 64 posto njih za pouzdane informacije koristi medije.

Više informacija o pristupnom procesu Journalism Trust Intitative biće predstavljeno na webinaru koji će se održati 7. juna ove godine na kojem će predstavnici medija koji su bili uključeni u pilot fazu izrade nove platforme, razmijeniti svoja iskustva. Registraciju za webinar moguće je izvršiti putem stranice Reportera bez granica.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.