Robotizacija novinarstva nastavlja se razvijati i pored ograničenja

Robotizacija novinarstva nastavlja se razvijati i pored ograničenja

Robotizacija novinarstva nastavlja se razvijati i pored ograničenja

Reporteri vjeruju kako automatiziranim vijestima nedostaje kreativnost i kontekst ali zato mogu ponuditi brzinu.
 
Iako automatizacija u novinarstvu podrazumijeva i specifična ograničenja, izdavači vjeruju kako bi robotizacija profesije mogla smanjiti troškove, povećati brzinu izvještavanja i producirati prilagođenije sadržaje za publiku, pokazalo je novo istraživanje.
 
Izvještaj „When reporters get hands-on with robo-writing”, nastao na osnovu intervjua s novinarima, urednicima i rukovodiocima vodećih svjetskih medijskih kuća, pokazuje da novinari smatraju kako automatizirani softveri koji se oslanjaju na izolirane podatke proizvode jednodimenzionalne vijesti kojima nedostaje kontekst.
 
Ipak, kako se mnoge novinske organizacije suočavaju sa smanjenjem prihoda od oglašavanja i konkurentnošću društvenih mreža, izdavači robotizaciju sve češće koriste kako bi povećali brzinu i tačnost, i pri tome pokrivali više priča.
 
Neki od ispitanih novinara brinu i da bi automatizirane vijesti mogle utjecati na objektivnost izvještavanja, jer bi novinari-roboti mogli prozvoditi veliku količinu sadržaja na određene teme što bi se odrazilo i na cjelokupnu agendu vijesti, piše Journalism.co.uk.
 
Prošle godine, američki Washington Post pridružio se medijskim organizacijama koje koriste naprednu tehnologiju za automatsku proizvodnju vijesti. Tim te medijske kuće razvio je Heliograf, alat koji koristi bazu podataka i jezičke šablone za automatsko pisanje vijesti, a mehanizam je kreiran s namjerom izvještavanja o Olimpijskim igrama i izborima u SAD-u.
 
Kompletan izvještaj „When reporters get hands-on with robo-writing” na engleskom jeziku dostupan je ovdje.