RSF objavio video o ruskoj propagandi i važnosti novinarstva

RSF objavio video o ruskoj propagandi i važnosti novinarstva

RSF objavio video o ruskoj propagandi i važnosti novinarstva

Kampanja Reportera bez granica protiv ruske propagande.
 
foto: Screenshot / YouTube RSF
 
Reporteri bez granica (RSF) objavili su novu kampanju kojom žele pokazati razmjere ruske propagande i slamanje novinarstva, saopštila je ova organizacija. Dodaju kako je potrebno samo nekoliko sekundi da pogledate ovaj video koji će odmah pokazati važnost novinarstva u borbi protiv propagande.

 
Navodi se da su u videu prikazani “lažni govori predsjednika Rusije Vladimira Putina ruskom narodu o invaziji na Ukrajinu i koji su suprotstavljeni slikama novinara koji prate rat”. 
 
“Samo činjenice koje iznose novinari mogu osujetiti propagandu Kremlja. Zajedno sa videom za kampanju #FightForFacts koji je RSF objavio krajem 2020., ovaj novi video ima za cilj da navede gledaoce da cijene važnost novinarstva u podizanju svijesti i motivisanju javnosti o pitanjima koja su odlučujuća za njihovu budućnost”, piše RSF.
 
“Bez novinara koji bi izvještavali o ratu u Ukrajini bili bismo nemoćni protiv dezinformacija i propagande, ne bismo znali da li je bombardovanje civila u Ukrajini bilo istinito ili lažno, niti da li su se masakri u Buči zaista dogodili. Nakon što je svijet bio zapanjen ratom u Ukrajini, RSF želi podići svijest o drugom ratu koji vodi Kremlj - informacionom ratu”, istakao je Christophe Deloire, generalni sekretar RSF-a.
 
Prema pisanju RSF-a, u Ukrajini je od početka rata ubijeno osam novinara. Dodaju kako novinare hapse na okupiranim teritorijama dajući im samo tri izbora: saradnja, zatvor ili smrt. Podsjećaju da su se od prvog dana rata u Ukrajini, timovi RSF-a mobilizovali, te da su u Lavovu i Kijevu otvoreni RSF-ovi centri za slobodu medija gdje pružaju zaštitnu opremu, komplete prve pomoći, obuku o digitalnoj sigurnosti i psihološku podršku ukrajinskim i stranim novinarima koji prate rat.
 
Kažu da ovaj video ima za cilj da pomogne RSF-u da prikupi dio sredstava potrebnih za nastavak njihovog rada u Ukrajini, ali i u ostatku svijeta. Dostupan je na 13 jezika, a produciran je uz podršku reklamne agencije BETC
 
Izvor: RSF
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.