RSF-ov prijedlog za Elona Muska i Twitter

RSF ima prijedlog za Elona Muska i Twitter

RSF-ov prijedlog za Elona Muska i Twitter

Era nakon Muska mora biti ona u kojoj društvene mreže služe javnom interesu, navode iz RSF.
 
foto: Pixabay
 
Ishitreno i samovoljno ponašanje Elona Muska kao šefa Twittera ugrožava osnovnu online platformu za pristup informacijama i raspravi i, prije svega, ugrožava demokratska načela, navode Reporteri bez granica (RSF) i predlažu osnivanje Fonda kluba demokratija koje bi finansirale preuzimanje Twittera.
 
Podsjećaju da je Elon Musk 21. decembra tweetao da će dati ostavku na mjesto izvršnog direktora Twittera čim pronađe nekoga “dovoljno budalastog da preuzme posao”. Na ovu Muskovu izjavu RSF donosi kontra prijedlog koji je, kako pišu, ambiciozniji i korisniji za javni interes. 
 
“Grupa demokratija mogla bi zajedno steći većinski udio u Twitteru, ili udio dovoljno velik da ima sposobnost blokiranja, ili bi mogli stvoriti međunarodnu fondaciju društvenih mreža koja bi mogla posjedovati Twitter. U prvom slučaju, pakt dioničara osigurao bi demokratsko upravljanje. U drugom, statut bi pružio zaštitne mjere za sprečavanje bilo kakvog političkog uplitanja”, navodi RSF.
 
“Era nakon Muska mora biti ona u kojoj društvene mreže služe javnom interesu”, izjavio je glavni sekretar RSF-a Christophe Deloire. On dodaje da i državni i privatni subjekti mogu služiti javnom interesu, a da u smislu slobode mišljenja i izražavanja, takvom se službom mora upravljati u skladu s demokratskim načelima, bez opasnosti od proizvoljnosti ili nepotrebnog uplitanja. 
 
“Brzina kojom je ovaj milijarder potkopao Twitter trebala bi potaknuti demokratije da još brže reaguju i finansiraju preuzimanje ove društvene mreže kako bi je stavili u službu slobode mišljenja i izražavanja, uključujući i pravo na informaciju”, mišljenja je Deloire.
 
Ova fondacija bi, prema navodima RSF-a, imala zadatak promicati pojavu demokratskih društvenih mreža koje poštuju ljudska prava i pristup pouzdanim informacijama. Finansirala bi se međunarodnim doprinosima, bila bi garantovana njena nezavisnost, a u nadzornom odboru bi bila nezavisna tijela. Dodaju da bi cilj bio osigurati da komunikacijske tehnologije, poput društvenih mreža, služe javnom interesu.
 
Prema navodima RSF-a, Evropska unija (EU) mogla bi biti važna komponenta ove inicijative, bez obzira na oblik, kako kažu. 
 
“Za razvoj društvenih mreža i digitalne platforme koja služi javnom interesu, a da pritom ne mora početi od nule, sama EU ili neke od država članica mogle bi investirati zajedno s drugim demokratskim zemljama, uključujući naravno Sjedinjene Američke Države. Budući da se čini da je Twitter postao vruć krompir za Muska, koji sada strahuje da bi kompanija mogla kliznuti u bankrot, on bi možda mogao biti zainteresovan za raspravu o ovoj mogućnosti”, istakli su iz RSF-a.
 
Iz ove organizacije kažu kako su vodeće demokratije uspjele odgovoriti na sistemske rizike za banke, a da u ovom slučaju postoji sistemski rizik za javni internetski prostor, pa čak i za demokratiju. Naglašavaju da je došlo vrijeme da se poduzmu hrabre mjere i predloži međunarodna platforma društvenih mreža koja služi javnom interesu. 
 
“PR trikovi Elona Muska pokazali su koliko brzo se može degradirati online komunikacijski i informacijski prostor. Te su tehnologije postale ključne za protok informacija i stoga ne mogu biti podložne hiru, ideologijama ili poslovnim interesima pojedinačnih vlasnika”, naglasili su.
 
RSF na kraju svog saopštenja predlaže radikalnu političku inovaciju kako bi se odgovorilo na velike prijetnje demokratiji koju predstavlja Twitter.
 
Izvor: RSF
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.