RSF: Poznati nominovani za ovogodišnju nagradu za slobodu štampe

RSF: Poznati nominovani za ovogodišnju nagradu za slobodu štampe

RSF: Poznati nominovani za ovogodišnju nagradu za slobodu štampe

Nominovani za ovogodišnju nagradu mogu biti pobjednici u jednoj od tri kategorije – novinar, masovni medij i građanin-novinar.
 
Foto: RSF
 
Reporteri bez granica objavili su imena 22 kandidata za ovogodišnju nagradu za slobodu štampe koju će ta organizacija dodijeliti u saradnji sa francuskim kanalom TV5 Mond.
 
Nominovani ove godine dolaze iz 19 zemalja, i mnogi od njih bili su izloženi progonu ili se nalaze u zatvoru zbog svog novinarskog angažmana, dok su pojedini izloženi prijetnjama i fizičkom nasilju.
 
U kategoriji medija nominovani su listovi, web stranice, novinske agencije, radijske i televizijske stanice koje su suočene sa stalnim uznemiravanjem kao što su web stranica 64Tianwang iz Kine, prva nezavisna web radijska stanica Radio M u Alžiru, neprofitna novinska agencija Agência Pública iz Brazila i drugi.
 
Među novinarima koji su preuzeli rizik tokom svog medijskog izvještavanja navode se novinari iz Sirije, Afganistana, Kolumbije, Južnog Sudana, Francuske, Egipta i sa Maldiva. 
 
Neki od nominovanih u kategoriji građanina-novinara i blogera su i Kinezi Lu Yuyu i Li Tingyu, bloger Ali Al-Mearaj iz Bahreina, bivši ratni reporter Leonardo Sakamoto iz Brazila i drugi.
 
Pobjednici u svakoj od kategorija dobit će novčanu nagradu u iznosu od 2.500 eura, a nagrade će biti uručene na ceremoniji u Strazburu, 8. novembra.
 
Više informacija o nominovanima možete pronaći ovdje.
 
Izvori: RSF, Tanjug