Rusija naredila hapšenje novinara Mikhaila Zygara u egzilu

Rusija naredila hapšenje u odsustvu prognanog novinara

Rusija naredila hapšenje novinara Mikhaila Zygara u egzilu

Komitet za zaštitu novinara upozorava na progon ruskih novinara u Rusiji i izvan nje.

foto: Screenshot / YouTube Washington Post Live

Moskovski sud je 16. aprila naredio da Mikhail Zygar, pisac, bivši glavni urednik sada prognanog ruskog emitera Dozhd TV (TV Rain) i dobitnik međunarodne nagrade za slobodu medija Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) 2014. godine bude uhapšen u odsustvu pod optužbom za širenje „lažnih vijesti“ o ruskoj vojsci, javio je CPJ.

Ova naredba je, naglasio je CPJ, posljednja na listi represivnih mjera koje koriste ruske vlasti da kazne novinare koji su već u pritvoru i uguše glasove nezavisnih novinara u egzilu. CPJ je istakao da ruske vlasti moraju odustati od svih sudskih postupaka protiv Zygara.

CPJ upozorava i na druge slučajeve „represije nad nezavisnim novinarstvom“.

Kako podsjećaju, ruske vlasti su 10. aprila dodale zatvorenog novinara Igora Kuznetsova na listu „ekstremista i terorista“. Kuznetsov, ruski dopisnik sajta RusNews, u pritvoru je od septembra 2021. i trenutno služi šestogodišnju zatvorsku kaznu pod optužbom da je podsticao grupne razgovore na masovne nerede na Telegramu.

Navedeni su i drugi slučajevi pritisaka na novinare u egzilu.

Ruska policija je 12. aprila izvršila pretres nekadašnjeg stana u Moskvi prognane novinarke Zaline Marshenkulova, koja trenutno živi u Njemačkoj, pod optužbom da „opravdava terorizam“. Marshenkulova vodi Telegram kanal „Ženska vlast“, koji pokriva feminizam i ženska prava, i ima preko 18.000 pratilaca.

Marshenkulova je rekla CPJ-u da vjeruje da su optužbe povezane s njenim novinarskim radom i aktivizmom u feminizmu.

„Ja sam feministkinja i feminizam je zabranjen u Rusiji“, kazala je Marchenkulova.

Istog dana, 12. aprila, rusko ministarstvo pravde, piše CPJ, označilo je dvojicu prognanih novinara, Ilyu Barabanova i Ivana Filippova, kao „strane agente“.

Barbanov je ruski dopisnik BBC-a, a ovaj medij je osudio oznaku „strani agent“ za Barabanova.

„Nevjerovatno smo ponosni na sve naše novinare, a naš prioritet trenutno je da podržimo Ilyu i sve njegove kolege kako bismo osigurali da svi mogu nastaviti svoj posao izvještavajući o Rusiji u tako važnom trenutku“, naveo je BBC.

Barabanov je pokrivao rusku invaziju na Ukrajinu i operacije ruske plaćeničke grupe Wagner u Maliju.

Filippov je autor Telegram kanala „Sve mirno na Zzzzz zapadnom frontu“, gdje analizira sadržaj Telegram kanala i blogova koji pripadaju pristalicama ruske invazije na Ukrajinu.

„Hoću li prestati pričati i pisati o ratu? Ne, naravno da ne. … Nastavit ću da pišem na ovom kanalu o onome što naučim čitajući stotine (proratnih) kanala”, napisao je Filippov na kanalu 15. aprila, komentarišući svoju oznaku „strani agent”.

„U očitom pokušaju da ušutkaju i kazne novinare samo zato što rade svoj posao, ruske vlasti nastavljaju krivično goniti i maltretirati nezavisne novinare u egzilu, kao i one u pritvoru“, rekla je Gulnoza Said, koordinatorica programa CPJ za Evropu i centralnu Aziju.

„Vlasti bi trebale odbaciti sve optužbe protiv nezavisnih novinara, ukinuti svoje zakone o 'stranom agentu' i 'lažnim vijestima' i dozvoliti nezavisnim medijima da rade slobodno i bez straha od odmazde“, poručila je.

U Rusiji se prema popisu CPJ za 2023. godinu nalazilo najmanje 22 novinara u zatvoru. Prema toj listi, Rusija je zemlja koja se nalazi na četvrtom mjestu zemalja koje najviše zatvaraju novinare na svijetu u 2023. CPJ-ov popis zatvora dokumentovao je one koji su bili zatvoreni do 1. decembra 2023.

Izvor: CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.