Ponovo produžen pritvor američkom novinaru u Rusiji

Ponovo produžen pritvor američkom novinaru u Rusiji

Ponovo produžen pritvor američkom novinaru u Rusiji

Dopisnik Wall Street Journala godinu čeka suđenje po optužbama za špijunažu.

foto: The Wall Street Journal / X

Danas se navršila godina otkako je dopisnik Wall Street Journala iz Moskve Evan Gershkovich uhapšen i pritvoren u zatvoru u Moskvi. Tri dana prije godišnjice, 26. marta, sud mu je dok čeka suđenje po optužbama za špijunažu produžio pritvor za dodatna tri mjeseca - do 30. juna 2024.

Ovo je peti put da sud produži pritvor Gershkovichu od njegovog hapšenja 29. marta 2023. godine. Sudsko ročište je bilo zatvoreno za medije.

Međunarodna federacija novinara (IFJ), Komitet za zaštitu novinara (CPJ) i Međunarodni institut za medije (IPI) pozvali su ruske vlasti da odmah i bezuslovno oslobode 32-godišnjeg Gershkovicha i odbace sve optužbe protiv njega.

Generalni sekretar IFJ Anthony Bellanger rekao je da odluka koju je donio moskovski sud predstavlja još jedan očit pokušaj da se ušutkaju nezavisni glasovi u Rusiji.

„Vladimir Putin mora prestati da drži medije kao taoce takvim autoritarnim postupcima. Zahtijevamo Evanovo momentalno puštanje na slobodu“, izjavio je Bellanger.

CPJ je oštro osudio odluku suda u Moskvi donesenu po, kako su naglasili iz ove organizacije, izmišljenim optužbama. Takva odluka je, prema riječima Gulnoze Said, koordinatorice programa CPJ-a za Evropu i centralnu Aziju, još jedna cinična uvreda slobodi medija od ruskih vlasti.

Iz Wall Street Journala su u saopštenju nakon posljednje odluke suda kazali da su u pitanju neutemeljeni postupci koji ga lažno prikazuju drugačijim od onoga što on jeste – novinar koji je radio svoj posao.

„Nikada nije trebao biti priveden. Novinarstvo nije zločin i mi i dalje tražimo njegovo momentalno puštanje na slobodu”, naveo je Wall Street Journal. Medij na platformi X takođe poziva one koji žele da pokažu svoju podršku za njega, navodeći da nude resurse za to.

Gershkovich se nalazi u pritvoru od 29. marta 2023. godine i izolovan je u zatvoru Lefortovo, te mu prema ruskom krivičnom zakonu prijeti maksimalna kazna od 20 godina zatvora zbog navodnog “prikupljanja povjerljivih informacija”.

Prije hapšenja, piše IFJ, Gershkovich je navodno radio na priči o Wagneru, ruskoj privatnoj vojnoj grupi koju je vodio biznismen Jevgenij Prigožin.

Gershkovich je prvi reporter američke novinske kuće koji je uhapšen po optužbama za špijunažu u Rusiji od Hladnog rata.

Gershkovich, The Wall Street Journal i američka vlada negirali su optužbe za špijunažu.

Solidarnost s Gershkovichem usljed njegovog, kako je navedeno, nepravednog zatvaranja, iskazala su 83 člana IPI-ja iz cijelog svijeta te su mu poslali pismo, navodeći takođe da nastavljaju zahtijevati njegovo momentalno puštanje na slobodu.

„Znaj da nisi sam u ovoj borbi. Kao članovi IPI-a odlučno stojimo uz tebe ujedinjeni u uvjerenju da će istina i pravda pobijediti”, piše u pismu.

Cijelo pismo članova IPI-a dostupno je na ovom linku.

Izvor: IFJ, CPJ, IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.