Ruska novinarka u odustvu osuđena na 8,5 godina zatvora

Ruska novinarka u odustvu osuđena na 8,5 godina zatvora

Ruska novinarka u odustvu osuđena na 8,5 godina zatvora

Marina Ovsyannikova kriva zbog "svjesnog širenja lažnih informacija o ruskim oružanim snagama".

foto: Marina Ovsyannikova / Instagram

Ruski sud osudio je danas u odsustvu TV novinarku Marinu Ovsyannikovu na osam i po godina zatvora.

Ovsyannikova je proglašena krivom za "svjesno širenje lažnih informacija o ruskim oružanim snagama", navodi se u saopštenju koje je sud objavio na Telegramu.

Zabranjeno joj je i da se četiri godine bavi bilo kakvim aktivnostima u vezi s elektronskim medijima, uključujući i internet.

Optužbe protiv nje su podignute ubrzo nakon što je organizovala protest u blizini Kremlja, zvanične rezidencije predsjednika Rusije Aleksandra Putina u julu 2022. Tokom protesta je držala slogan ispisan na ruskom jeziku "Putin je ubica. Njegovi vojnici su fašisti". 

O Ovsyannikovi se pisalo i u martu 2022., kada je držeći natpis "Ne ratu, zaustavite rat; ne vjerujte propagandi, lažu vas" prekinula emitovanje vijesti uživo na ruskoj državnoj TV stanici Channel One na kojoj je u to vrijeme radila.

Prema pisanju ruskog sajta Mediazone koje prenosi BBC, tokom suđenja je nekoliko članova porodice Ovsyannikova, uključujući njenog bivšeg muža i sina, stalo na stranu tužilaštva.

Ovsyannikova je pobjegla iz Rusije sa svojom kćerkom prije godinu dana nakon što je pobjegla iz kućnog pritvora, o čemu je govorila na pres-konferenciji na kojoj je opisala kako je izgledao njen bijeg uz pomoć Reportera bez granica (RSF).

Optužbe je opisala "politički motivisanim". "Naravno, ne priznajem krivicu", napisala je ona u izjavi prije presude.

Dodala je da je napravila "veoma težak, ali jedini ispravan moralni izbor" i da je sada primorana da živi u egzilu.

BBC piše da su mnogi ukrajinski novinari i ruski disidenti izrazili nepovjerenje prema Ovsyannikovoj, ukazujući na njenu raniju karijeru kada je radila za ruske državne medije. 

Rusija je započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. a rusko zakonodavstvo čini nezakonitim nazivati rat "invazijom". Novinskim organizacijama koje kontroliše država rečeno je da rat opisuju "specijalnom vojnom operacijom".

Desetine ljudi je bilo zatvoreno ili kažnjeno zbog "diskreditacije" vojske zemlje što je, kako grupe za ljudska prava govore, slamanje neslaganja pod vlašću Putina.

Izvor: Reuters, BBC

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.