Rusija stavila istraživačkog novinara na potjernicu

Rusija stavila istraživačkog novinara na potjernicu

Rusija stavila istraživačkog novinara na potjernicu

Christo Grozev je istraživački novinar Bellingcata.
 
foto: Twitter / Christo Grozev
 
Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova stavilo je istraživačkog novinara Bellingcata Christa Grozeva, koji je porijeklom iz Bugarske, na potjernicu, saopštilo je to ministarstvo.
 
U informacijama objavljenim na web stranici ruskog ministarstva navodi se da je Grozev, koji radi u istraživačkoj novinarskoj grupi Bellingcat, “tražen prema članu Krivičnog zakona”, bez navođenja tačnog člana.
 
Grozev je u ponedjeljak rekao da ne zna zašto je dodat na rusku potjernicu te da s tim u vezi ne može dati nikakve komentare. 
 
Prema nezavisnom monitoru ljudskih prava OVD-Info, protiv Grozeva je pokrenut krivični postupak zbog širenja “lažnih vijesti” o ruskoj vojsci.
 
Ruska vlada je početkom marta, nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu, usvojila zakon kojim se kriminalizuje širenje “namjerno lažnih informacija” o ruskim oružanim snagama. Maksimalna kazna prema tom zakonu je 15 godina zatvora.
 
Grozev je opširno izvještavao o navodnoj umiješanosti Rusije u međunarodne zločine, uključujući pad aviona Malaysia Airlines na letu 17 2014. u Istočnoj Ukrajini i trovanje bivšeg ruskog vojnog oficira Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije 2018. u Ujedinjenom Kraljevstvu. Moskva je više puta negirala bilo kakvu odgovornost za oba napada.
 
Zajedno sa timom ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, novinarima CNN-a i drugih medija, Grozev je takođe istraživao trovanje Navaljnog 2020. godine.
 
Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru, Grozev je koristio digitalne alate otvorenog koda za dokumentovanje ratnih i drugih zločina počinjenih tokom rata.
 
Putinov režim je, kako piše CNN, godinama metodično suzbijao slobodu medija, dok je, kako dodaju, obračun sa nezavisnim medijima i novinarima intenziviran krajem februara.
 
Svi preostali nezavisni ruski mediji su zatvoreni, a online pristup onima koji posluju iz inostranstva je blokiran. Zapadne publikacije i stranice društvenih mreža također su zabranjene.
 
Prema podacima OVD-Info, najmanje 370 osoba suočeno je sa krivičnim gonjenjem zbog antiratnih izjava i govora. Dodaje se da je desetine njih pobjeglo iz Rusije i stavljeno na potjernicu.
 
Izvor: CNN
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.