Rusko-izraelskom novinaru zabranjen ulazak u Srbiju

Rusko-izraelskom novinaru zabranjen ulazak u Srbiju

Rusko-izraelskom novinaru zabranjen ulazak u Srbiju

Dobio rješenje u kome se navodi da bi njegovo prisustvo predstavljalo sigurnosni rizik.

foto: Screenshot / Glas Amerike

Romanu Perlu, rusko-izraelskom freelance novinaru, zabranjen je ulazak u Srbiju, javio je Glas Amerike jučer.

U razgovoru za Glas Amerike, Perl je rekao da je po slijetanju na aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu u subotu 8. juna zaustavljen na pasoškoj kontroli. Poslije osam sati čekanja dobio je, kako govori, rješenje o zabrani ulaska u Srbiju u kome se navodi da bi njegovo prisustvo na teritoriji Srbije predstavljalo sigurnosni rizik.

Nakon toga je otputovao sa beogradskog aerodroma.

Razlog njegove posjete Beogradu nije bio posao već posjeta prijateljima koji su, kako je rekao Glasu Amerike, prije nekog vremena živjeli u Izraelu. Trebalo je da kod njih provede dva dana.

Perl je u intervjuu za Glas Amerike rekao da veruje da je glavni razlog zabrane njegovo prošlogodišnje privođenje u Beogradu.

Kako je ispričao, prije godinu je bio u Beogradu gdje je radio dokumentarac o Srbiji i ruskoj agresiji u Ukrajini. Ispričao je da je jedan od sagovornika razvio ukrajinsku zastavu u blizini Ambasade Rusije, a da su im poslije toga prišli pripadnici Žandarmerije koji su im prenijeli da su ih iz Ambasade pozvali da ih sklone sa tog mjesta. Odveli su ih u policijsku stanicu gdje su proveli nekoliko sati i zatim im rekli da su slobodni.

Glas Amerike piše da su Perla ruske vlasti u oktobru 2021. označile stranim agentom zbog čega je Perl promijenio prebivalište i preselio se u Izrael.

Na pitanje Glasa Amerike da li nalazi ikakvu vezu između posljednje zabrane i odluke ruskih vlasti odgovara da ne misli da ima direktne veze, jer je već bio označen stranim agentom kada je ušao u Srbiju 2023. i tada nije bilo problema.

“Mislim da je povod prošlogodišnje privođenje, kada vjerujem da smo moj snimatelj i ja evidentirani da više ne smijemo da boravimo u Srbiji. Vjerujem da su ljudi u pasoškoj kontroli Srbije to vidjeli i zadržali me”, rekao je Perl.

Perl je angažovan na zajedničkom projektu Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa “Current time - Aktuelnosti”.

Autor je dokumentarca “Evropska unija ili Rusija: Kome će se Srbija prikloniti?” u okviru serijala “Opasna bliskost” (Dangerous proximity, Опасное соседство).

Glas Amerike se zbog navodne umiješanosti Rusije u odluku o zabrani njegovog ulaska u Rusiju obratio Ministarstvu vanjskih poslova Rusije i ambasadi Rusije u Srbiji, no do objave teksta nisu dobili odgovore na postavljena pitanja.

Kompletan intervju je dostupan na ovom linku.

Izvor: Glas Amerike

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.