Rusija dobitnika Nobelove nagrade za mir proglasila stranim agentom

Rusija dobitnika Nobelove nagrade za mir proglasila stranim agentom

Rusija dobitnika Nobelove nagrade za mir proglasila stranim agentom

Označavanje osoba stranim agentima je dio politike Kremlja da ušutka kritičare.

foto: Geir Anders Rybakken Ørslien / Nobel Prize

Ruske vlasti su u petak 1. septembra 2023. proglasile novinara i dobitnika Nobelove nagrade za mir Dmitryja Muratova stranim agentom, nastavljajući tako, kako navodi Voice of America, suzbijati kritičare i nezavisno izvještavanje.

Muratov je "koristio strane platforme za širenje mišljenja u cilju formiranja negativnog stava prema vanjskoj i unutrašnjoj politici Ruske Federacije", saopštilo je rusko Ministarstvo pravosuđa, prenosi Guardian, kako bi obrazložilo odluku. Ministarstvo je također optužilo Muratova za stvaranje i distribuciju sadržaja drugih stranih agenata.

Prema ruskom zakonu, pojedinci i organizacije koje primaju sredstva iz inozemstva mogu biti proglašeni stranim agentima, što je pežorativni izraz koji potencijalno može potkopati njihov kredibilitet u ruskoj javnosti. Osobe koje su obilježene ovom oznakom, koja podsjeća na izraz "neprijatelji naroda" iz sovjetske ere, imaju velika administrativna ograničenja i moraju otkriti svoje izvore finansiranja.

Označavanje osoba stranim agentima je dio politike kojom Kremlj, navodi Guardian, nastoji ušutkati kritičare.

Muratov je bio glavni urednik Novaya Gazeta, ruskog nezavisnog lista koji je široko cijenjen u inozemstvu zbog istraživačkog izvještavanja i koji je često bio kritičan prema Kremlju. Nakon što je Rusija donijela oštre zakone kako bi kaznila izjave koje kritikuju njene vojne akcije u Ukrajini ili za koje je utvrđeno da diskredituju ruske vojnike, Novaya Gazeta je objavila da će obustaviti publikaciju dok se rat ne okonča. Mnogi njeni novinari pokrenuli su novu publikaciju pod nazivom Novaya Gazeta Europe sa sjedištem u Latviji.

Muratov je Nobelovu nagradu koju je dobio 2021. posvetio "palim" novinarima Novaya Gazete koji su "dali svoje živote za profesiju". Iduće, 2022. godine, svoju medalju je stavio na aukciju, dobivši 103,5 miliona dolara te je rekao da će novac biti iskorišten za pomoć djeci izbjeglicama iz Ukrajine.

Posljednjih godina Rusija je, piše Voice of America, metodično ciljala ljude i organizacije koje su bile kritične prema Kremlju, označavajući mnoge "stranim agentima". Takođe je zatvarala istaknute opozicione ličnosti, uključujući borca za borbu protiv korupcije Alexeja Navalnyja, koji je u zatvoru od 2021.

Guardian navodi da je Muratov nedavno viđen u Rusiji, iako mnogi nezavisni novinari rade iz inozemstva. On je dio advokatskog tima koji brani Olega Orlova, kopredsjedavajućeg ruske organizacije za ljudska prava Memorial. Orlovu se sudi zbog protesta protiv napada Rusije na Ukrajinu i zbog autorskog teksta u francuskom časopisu Mediapart pod naslovom "Htjeli su fašizam, dobili su ga". Optužen je za diskreditaciju vojske, što je jedno od oruđa koje Moskva koristi protiv kritičara rata.

Od 2000. šest novinara lista Novaya Gazeta je ubijeno, uključujući i istraživačku novinarku Annu Politkovskaya, koja je, kako piše Guardian, ubijena u Moskvi na rođendan predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Novaya Gazeta je, dodaje Guardian, bila jedna od rijetkih medija koji su ostali u Rusiji a koji kritikuju Putina.

Izvor: Voice of America, Guardian

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.