Russia Today od sljedeće godine emituje program u BiH

RT od sljedeće godine emituje u BiH, program na srpskom jeziku

Russia Today od sljedeće godine emituje program u BiH

Medij pod kontrolom Rusije pod sankcijama je EU od februara 2022.

foto: Pixabay / Ilustracija

Russia Today (RT), međunarodna televizijska mreža koju finansira ruska vlada, od sljedeće godine će početi sa emitovanjem svoje televizije u Bosni i Hercegovini (BiH), a program će biti na srpskom jeziku.

Glavna urednica RT i medijske grupe “Rusija sevodnja” Margarita Simonyan govorila je o pokretanju kanala RT-a u BiH u petak nakon što je na konferenciji za medije predsjednika Rusije Vladimira Putina novinarka iz BiH pitala “zašto u RS još nema ruskih medija”. Putin joj je odgovorio da će zamoliti kolege da vide šta se može uraditi po tom pitanju. 

“Sljedeće godine pokrećemo emitovanje programa na srpskom jeziku koje do sada nikada nije postojalo. Naći ćemo Vas, draga, i pobrinuti se da Vam na televizoru bude sve podešeno, da sve potrebne antene budu povezane”, poručila je Simonyan novinarki gostujući na televiziji “Rusija 1”. Ove informacije je javio RT Balkan, portal RT-a koji je pokrenut krajem prošle godine na srpskom jeziku.

RT Balkan je nekoliko mjeseci nakon pokretanja objavio oglas ruske privatne kompanije Vagner za nove dobrovoljce što su novinari, analitičari i stručnjaci za sigurnosna pitanja ocijenili da predstavlja političku propagandu, krši novinarski etički kodeks, ali i Zakon o učešću građana Srbije na stranim ratištima.

RT je pod sankcijama Evropske unije (EU) od februara 2022. godine. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, EU je, zbog, kako su naveli, sistematske manipulacije informacijama i dezinformacija od strane Kremlja, zabranila kanal RT-a, kao i Sputnjik, te pozvala sve zemlje koje žele imati bliže odnose sa EU da prate njen stav po pitanju sankcija Rusiji.

Kanadske telekom kompanije su pratile ovaj potez, kao i američke kompanije, što je dovelo do zatvaranja RT America.

Kompanije društvenih mreža Meta i TikTok su također učinile sadržaj društvenih mreža RT-a i Sputnjika nedostupnim korisnicima u EU, uključujući i u Ujedinjenom Kraljevstvu,, dok je YouTube globalno blokirao sve medije koje finansira ruska država.

Platforma YouTube je zabranila sve ruske medije koje finansira Rusija pozivajući se na politiku koja zabranjuje sadržaj koji “negira, minimizuje ili banalizuje dobro dokumentovane nasilne događaje”. U izvještaju Newsguarda, američke organizacije koja se bavi analizom medija i praćenjem dezinformacija, navodi se da je pronađeno 250 prenosa 50 videa o ratu u Ukrajini koje je kreirao RT. Videa su objavljena na više od 100 YouTube kanala otkako je platforma zabranila taj medij. Sadržaj je dostigao više od pola miliona pregleda, a u videima se, između ostalog tvrdi, da je Ukrajina postavila nacističko vodstvo i počinila ratne zločine nad svojim građanima. Istaknut je i monetizovani kanal na kojem se dijele “pro-putinove propagande, teorije zavjere i dezinformacije”.

Međunarodna novinarska organizacija Reporteri bez granica (RSF) je prošle godine također upozoravala na propagandu i širenje dezinformacija iz Rusije, a u videu iz novembra ove godine istakli su ruske propagandne poruke koje negiraju činjenice o invaziji Ukrajine i koje su objavljivane i dijeljene na društvenim mrežama.

Također, RSF je u borbi protiv propagande Kremlja pokrenuo i inicijativu za pružanje nezavisnog TV sadržaja publici koja govori ruski putem satelita.

RT je ove godine emitovao dokumentarac “Bosna i Hercegovina: Uspon kalifata”, koji zagovara tezu o postojanju bh. kalifata i vjerskoj radikalizaciji muslimana u BiH i negira postojanje presuda za opsadu Sarajeva i genocid u Srebrenici.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.