Sadržaji ruskih operativaca dosegli do 126 miliona Amerikanaca

Sadržaji ruskih operativaca dosegli do 126 miliona Amerikanaca

Sadržaji ruskih operativaca dosegli do 126 miliona Amerikanaca

U periodu američkih predsjedničkih izbora prošle godine, ruski agenti širili su svoje propagandne poruke u znatno većoj mjeri nego što se to dosad mislilo, pišu američki mediji.
 
Foto: Unsplash
 
Podaci koje su medijske kompanije uoči saslušanja pred američkim zvaničnicima, poslale američkom kongresu, upućuju na to da su postovi ruskih operativaca dosegli do 126 miliona korisnika na Facebooku. Pored toga, ruski operativci poslali su više od 131.000 poruka na Twitteru i uploadovali preko 1.000 videouradaka na YouTubeu. 
 
Facebook je naveo kako je ruska Agencija za istraživanje interneta koja se dovodi u vezu s Kremljom, u periodu od januara 2015. do augusta 2017. godine postavila oko 80.000 sadržaja koji su dosegli do 29 miliona osoba. Postovi su kasnije dijeljenjem i 'ulinkavanjem' došli do desetina miliona drugih osoba. Facebook je, također, naveo da je pronašao i izbrisao više od 170 korisničkih naloga na Instagramu s kojih je objavljeno oko 120.000 postova koji se dovode u vezu sa Rusijom.
 
Podsjećamo, Twitter je prije nekoliko dana zabranio oglašavanje ruskim medijima RT-u i Sputniku upravo zbog navodnog širenja lažnih vijesti i umiješanosti u američke izbore, a iz ruskog ministarstva vanjskih poslova poručili su kako takav korak društvene mreže krši međunarodne i domaće zakone o slobodi govora. Rusija je već ranije negirala da je pokušala utjecati na prošlogodišnje predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama i tako pomoći Donaldu Trumpu da ostvari pobjedu.