SafeJournalists: Strašne prijetnje upućene novinarki Jeleni Obućina

SafeJournalists: Strašne prijetnje upućene novinarki Jeleni Obućina

SafeJournalists: Strašne prijetnje upućene novinarki Jeleni Obućina

“Jelena Obućina je sada izložena organizovanoj hajci režima”, kaže predsjednik NUNS-a.
 
foto: Goran Srdanov/Nova.rs
 
Jeleni Obućina, novinarki Nove S, juče je u direktnim porukama na Twitteru zaprijećeno nabijanjem na kolac i spaljivanjem, prikazano u seksualizovanom kontekstu, javljaju iz Mreža SafeJournalists i Koalicije za slobodu medija, a  slučaj je prijavljen tužilaštvu u Srbiji.
 
Ove prijetnje uslijedile su nakon što je tabloid Alo na svom sajtu objavio, a Informer prenio, da je novinarka u uvodu emisije Pregled dana Newsmax Adria televizije emitovanog 29. novembra na TV Nova S “prijetila Vučiću da će biti pokopan, po nalogu njenog šefa Šolaka”. 
 
“Ovaj tabloid je zlonamjerno protumačio njen uvod u kojem ona žargonski kaže da će se Vučić ‘pokopati’ ako se ne ‘opameti’ po pitanju Kosova i sankcija Rusiji”, navode iz Mreže.
 
Jelena Obućina je kazala za Danas da je prijetnje prijavila nadležnima, kao i da se zbog njih osjeća uznemireno. Takođe, vjeruje da su prijetnje orkestrirane.
 
“Nema 'slučajnih napada' u ovoj državi. Hajka je orkestrirana i nadam se da su nalogodavci zadovoljni. Preti mi se nabijanjem na kolac. Jaki junaci su ti 'predsednikovi ljudi'”, kazala je Obućina.
 
Željko Bodrožić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), kazao je da i ovoga puta užasne prijetnje i uvrede dolaze nakon što se “državni funkcioneri i njihovi propagandisti okome na nepodobne novinare i u kritičkom komentaru pronalaze atentate i zavjere”.
 
“Jelena Obućina je sada izložena organizovanoj hajci režima i vidimo kako se te laži i spinovanja prenose na građane, koji su indoktrinirani i zaista misle da je novinarka neprijatelj Srbije i srpskog naroda i u stanju su da joj šalju takve strašne poruke”, istakao je Bodrožić.
 
On dodaje da NUNS podržava kolegicu u njenom profesionalnom radu, koji je, kako kaže, za primjer, te da će u saradnji sa partnerskim udruženjima učiniti sve da nju i njenu redakciju zaštite.
 
Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u i osuđuje prijetnje novinarki. Mreža poziva nadležne institucije u Srbiji da hitno preduzmu sve mjere kako bi osobe koje su prijetile novinarki bile procesuirane i kažnjene. 
 
“Na ovaj način institucije treba da pokažu odlučnost u borbi protiv gnusnih prijetnji novinarima i da pošalju jasnu poruku da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo”, kažu iz SafeJournalists.
 
Iz Koalicije za slobodu medija su u saopštenju istakli da najoštrije osuđuju medijski napad Alo i Informera na novinarku Nove S Jelenu Obućina i prijetnje izrečene na društvenim mrežama kao rezultat ovakvog targetiranja. 
 
Koalicija za slobodu medija smatra da su tekstovi objavljeni u ova dva medija, ne samo pokušaj diskreditacije rada novinarke, već i ozbiljno targetiranje i pripremanje situacije za moguće ozbiljnije prijetnje i napade.
 
Takođe, Koalicija navodi da ponovo poziva sve relevantne institucije, posebno Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Srbije u čijoj nadležnosti je sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima, da reaguju i ovakvo pisanje osude, jer su prijetnje i pritisci na novinare neprihvatljivi i opasni, pogotovo kada se događaju u javnom prostoru, kako navode.
 
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.