Šest mjeseci od ubistva novinara Issama Abdallaha u Libanu

Šest mjeseci od ubistva novinara Issama Abdallaha u Libanu

Šest mjeseci od ubistva novinara Issama Abdallaha u Libanu

Reporteri bez granica pozvali da Izrael odgovara za smrt novinara.

foto: RSF

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) pozvala je juče međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak kako bi osigurala da Izrael odgovara za smrt novinara agencije Reuters Issama Abdallaha koji je ubijen prije šest mjeseci u južnom Libanu.

Na osnovu šest različitih istraga, uključujući jednu koju je sproveo RSF, zaključeno je da je, naglasio je RSF, ciljano izraelsko granatiranje ubilo njega i ranilo šest drugih novinara.

U dvije runde paljbe koje je izraelski tenk ispalio na grupu novinara u Alma el-Shaabu 13. oktobra 2023. u južnom Libanu ubijen je Issam Abdallah i ranjeno je šest njegovih kolega koji su bili s njim: druga dva Reutersova novinara Maher Nazeh i Thaer al- Sudani, reporteri agencije France-Presse (AFP) Christina Assi i Dylan Collins, te reporteri Al Jazeere Carmen Joukhadar i Elie Brakhya.

„Svih šest istraga, uključujući i RSF-ovu, zaključile su da su izraelske granate gađale mjesto gdje su se nalazili novinari, iako su oni bili jasno identifikovani kao novinari. Ipak, Izrael još uvijek nije pozvan na odgovornost“, naveo je RSF u saopštenju.

„Uprkos osuđujućim i neospornim istragama koje pokazuju da je Issam Abdallah ubijen izraelskim granatiranjem koje je gađalo njega i šestoricu kolega koji su svi jasno identifikovani kao novinari, Izraelske odbrambene snage (IDF) tek treba da odgovaraju za ovaj zločin. Ova nekažnjivost ugrožava novinare širom svijeta“, izjavio je Jonathan Dagher, šef odjela za Bliski istok RSF-a.

Poručio je da će organizacija nastaviti da podržava novinare koji su preživjeli ovaj zločin, kao i porodicu i kolege Isama Abdallaha u potrazi za pravdom.

Delegacija RSF-a je 20. marta posjetila 28-godišnju Christinu Assi u njenom stanu u Libanu. Ona je provela nekoliko mjeseci na intenzivnoj njezi nakon što je 13. oktobra teško povrijeđena te je morala biti podvrgnuta djelomičnoj amputaciji noge. RSF-u je tada rekla da želi da zna tačno ko joj je to uradio.

„Ono što proizilazi iz svih istraga je da smo mi bili meta“, rekla je između ostalog.

Njen kolega iz AFP-a Dylan Collins povrijeđen je drugom izraelskom granatom, koja je pala blizu njega dok je pokušavao da zaveže zavoj oko Assinog koljena.

„Očigledno su pokušali da nas sve ubiju“, rekao je on za RSF iz biroa AFP-a u Bejrutu.

Kako je ispričao delegaciji RSF-a, Abdallah mu je bio prijatelj. „Issam je bio harizmatičan. Svi koji su ga poznavali su se složili s tim. On je bio tip koga ste zvali ako imate problema. Bio je i najsmješniji momak u grupi. On je bio srce medija u Libanu. Zašto su ga ubili?“, istakao je Collins.

RSF podsjeća da je Reuters prošlog mjeseca objavio nalaze istrage o izraelskom granatiranju urađene uz pomoć Privremenih snaga Ujedinjenih naroda u Libanu (UNIFIL) sa sjedištem u južnom Libanu. Zaključeno je da je izraelski tenk ubio Abdallaha ispalivši dvije runde metaka kalibra 120 mm na grupu novinara koji su se jasno mogli identifikovati. U izvještaju, u koji je RSF imao uvid, zaključuje se da meci ispaljeni na novinare predstavljaju kršenje međunarodnog prava. IDF je rekao Reutersu da je izraelska vojska odgovarala artiljerijskom paljbom kako bi eliminisala prijetnju.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.