Šest novinara Zamana osuđeno na dugogodišnji zatvor

Šest novinara Zamana osuđeno na dugogodišnji zatvor

Šest novinara Zamana osuđeno na dugogodišnji zatvor

Novinari nekadašnje novine osuđeni zbog optužbi za povezanost sa pokušajem vojnog udara u Turskoj 2016. 

foto: pixabay/istranbul

Sud u Istanbulu osudio je u petak novinare Alija Bulaca, Sahina Alpaya i Ahmeta Turana Alkana na osam godina i devet mjeseci, Mumtaz'era Turkonea i Mustafu Unala na 10 godina i šest mjeseci i Ibrahima Karayegena na devet godina zatvora zbog toga što bili „članovi naoružane [terorističke] organizacije“ vezano za pokušaj vojnog udara u Turskoj 2016. godine.

Novinari ugašene dnevne novine Zaman bili su među ukupno 11 osumnjičenih u grupi, od kojih su petorica oslobođeni.

Iz Komiteta za zaštitu novinara su poručili da je presuda protiv novinara Zamana još jedan primjer kako turske vlasti provode osvetoljubivu politiku protiv kritičnih medija.

„Pozivamo turske vlasti da povuku optužbe i prekinu sistematsko korištenje anti-terorističkih zakona za procesuiranje novinara", rekla je Gulnoza Said, saradnica za istraživanja Komiteta za zaštitu novinara za Evropu i Centralnu Aziju.

Novine Zaman su zatvorene 2016. godine zbog navoda da su povezane sa Fetullahom Gulenom. Početkom ove godine je osuđeno još deset zaposlenika medijske kuće koja je izdavala tu dnevnu novinu.

Izvor: CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.