Ko će kupiti medije u Srbiji?

Ko će kupiti medije u Srbiji?

Ko će kupiti medije u Srbiji?

Preostalo je još šest mjeseci da se svi mediji u Srbiji u kojima država ima neki dio vlasništva prodaju. Do sada, Agenciji za privatizaciju izraženo je interesovanje za 50 medija. No, kako ističu u Nezavisnom udruženju novinara Srbije, od 80 pisama zainteresovanih za privatizaciju 50 medija, tek desetak su poslale medijske kuće ili novinari.

"Najviše pisama o zainteresovanosti za privatizaciju medija potpisuje firma čiji je vlasnik Danijel Kulačin, nekadašnji član političke stranke Treća Srbija, i Vladan Kostić, koji nije poznat široj javnosti. Kompanija poznatog biznismena Miodraga Kostića izrazila je nameru da kupi novosadski Dnevnik, dok je za Studio B zainteresovana kompanija povezana sa firmomPollino doo, poznatim proizvođačem dečije obuće," navodi NUNS.

Rok za privatizaciju svih državnih medija je 1. juli 2015. godine. Ukoliko medij ne bude prodat do tada postupak se obustavlja, a kapital se privatizuje prenosom akcija zaposlenima bez naknade. Ako zaposleni ne prihvate prenos besplatnih akcija medij prestaje da postoji i briše se iz registra, a odluku o promjeni djelatnosti izdavača ili ukidanju izdavača donosi osnivač izdavača.

Listu zainteresovanih za kupovinu medija u Srbiji možete pročitati ovdje

Izvor: NUNS