Srbija: Kodeks novinara prekršen u 16 slučajeva

Srbija: Sumrak novinarstva

Srbija: Kodeks novinara prekršen u 16 slučajeva

Foto: Medija Centar

Komisija za žalbe Saveta za štampu primila je, od oktobra prošle godine, 36 žalbi na kršenje Kodeksa novinara Srbije, saopšteno je na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru.

Kako je ocjenjeno, Kodeks je prekršen u 16 slučajeva, osam žalbi je još u proceduri, a samo dvije su riješene nagodbom medija i podnosilaca žalbi.

Generalna sekretarka Saveta za štampu, Gordana Novaković, kazala je da se u tri od tih 16 slučajeva radi o medijima koji ne prihvataju nadležnost Saveta kao samoregulatornog tijela, ali da su njima ipak izrečene javne opomene. Riječ je o portalu Glas zapadne Srbije iz Čačka u dva slučaja, te portalu Teleprompter iz Novog Sada u jednom. Kako je dodala, dnevni list Alo je Kodeks prekršio četiri puta, Kurir tri, Informer i Večernje novosti po dva, a Blic i portal Telegraf.rs po jednom.

Vlado Mareš, član Komisije za žalbe, upozorio je da bi Savet za štampu ubuduće mogao da se suoči sa ''perfidnom cenzurom koja se uvodi u medijskoj sferi'' i da bi to moglo da predstavlja ozbiljan problem. ''Imamo već nekoliko medija i novinara koji su u ulozi cenzora, koji ubjeđuju publiku da im se jako dopada lik i djelo premijera i najviših političara, i to polako postaje manir'', istakao je Mareš. Prema njegovim riječima, na snazi je ''sumrak novinarstva'', a postoje mediji koji su praktično PR agencije političara.

Izvor: Medija Centar