Strani dopisnici u Rusiji na meti novih metoda zastrašivanja

Strani dopisnici u Rusiji na meti novih metoda zastrašivanja

Strani dopisnici u Rusiji na meti novih metoda zastrašivanja

Zastrašivanje dopisnika koji prate proteste supruga mobilisanih vojnika u Rusiji.

Foto: Screenshot/ X post from Christina Hebel

Prema pisanju Evropske federacije novinara (EFJ), ruske vlasti su zastrašivanje stranih dopisnika u toj zemlji podigle na novi nivo. Ruska policija je, kako se navodi, počela obilaziti kuće novinara kako bi ih spriječila da prate demonstracija u Moskvi koje organizuju supruge mobilisanih vojnika i koje traže njihov povratak iz rata u Ukrajini.

Nakon masovnih hapšenja novinara koji su pratili skup supruga ruskih vojnika mobilisanih u Ukrajini u blizini Kremlja 3. februara ove godine, ruske vlasti su, kako piše EFJ, prešle na novi oblik pritiska, kojim su obuhvaćeni aktivisti, kao i nekoliko stranih dopisnika. Među njima je i Christina Hebel, šefica moskovskog odjela njemačkog magazina Der Spiegel.

Hebel je o tome izvijestila svoje pratioce na društvenoj mreži X, a podijelila je i tekst sa portala Der Spiegela u kojem se navodi da desetine Ruskinja protestuje u Moskvi i traže povratak svojih muževa, sinova i braće iz rata u Ukrajini. U subotu su, kako se navodi u tom tekstu, deseti put organizovale proteste.

 

Medijski radnici su, kako prenosi Der Spiegel, primili pozive od policije, a prijećeno im je i pretresom kuća i krivičnim postupkom. Na prethodnim protestima je, kako se navodi, policija ranije uhapsila 20 novinara, uključujući fotografa koji radi za Der Spiegel i holandske dopisnike. Oni su oslobođeni nakon nekoliko sati provedenih u policiji.

EFJ piše da je 9. februara policija posjetila novinare u njihovim kućama, te im je naredila da ne učestvuju u demonstracijama supruga vojnika najavljenih za 10. februar. Sa prijetnjama administrativnim i krivičnim postupkom zbog navodnih „protivpravnih aktivnosti“, suočili su se i dopisnici sa sjedištem u Sankt Peterburgu.

Evropska federacija novinara (EFJ) i ruski Sindikat medijskih radnika (JMWU) osudili su ovaj “novi” oblik cenzure.

Sekretar JMWU, Andrei Jvirblis je, kako prenosi EFJ, naveo da ruski režim očigledno traži inspiraciju u Kini, gdje vlasti ponekad ”pozivaju na čaj novinare“. Dodao je da je u Rusiji taj pristup “borbeniji”, te da je praćen grubošću vojnika koja je “prilično tradicionalna za policijske poslušnike iz carskog doba“.

Iz EFJ-a ističu da je ovakav oblik zastrašivanja s ciljem uspostavljanja autocenzure neprihvatljiv, naročito što se odnosi na strane dopisnike koji u svakom momentu mogu ostati bez novinarskih akreditacija u Rusiji. Predsjednica EFJ Maja Sever je pozvala ruske vlasti da “odmah prekinu ovaj pritisak koji samo ima za cilj da sakrije stvarnost od javnog mnijenja”.

Izvor: EFJ, Spiegel.de

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.