Pomilovanje za bivšeg policajca osuđenog za ubistvo novinarke Anne Politkovskaya

Pomilovanje za bivšeg policajca osuđenog za ubistvo istraživačke novinarke Anne Politkovskaye

Pomilovanje za bivšeg policajca osuđenog za ubistvo novinarke Anne Politkovskaya

Bivši policajac je pomilovan nakon što se pridružio ratu u Ukrajini.

Foto: Screenshot BBC News/YouTube

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pomilovao je 14. novembra bivšeg ruskog policajca Sergeja Khadzhikurbanova, koji je osuđen zbog umiješanosti u ubistvo istraživačke novinarke Anne Politkovskaya, koje se desilo 7. oktobra 2006. godine. Bivši policajac je osuđen 2014. godine, a u zatvoru je trebao ostati do 2034., javili su mediji i Međunarodna federacija novinara (IFJ).

Khadzhikurbanov je, kako piše Novaya Gazeta, pušten iz zatvora krajem prošle godine nakon što je pristao boriti se u ratu u Ukrajini. Međunarodna federacija novinara navodi da je njegov advokat Alexei Mikhalchik objavio da je pomilovanje predsjednika Putina uslijedilo u novembru ove godine, nakon što se Khadzhikurbanov šest mjeseci borio u Ukrajini.

Odluku o pomilovanju bivšeg policajca osudili su porodica ubijene novinarke, medij Novaya Gazeta i Međunarodna federacija novinara i istakli da je riječ “monstruoznoj nepravdi”.

U zajedničkom saopštenju Novaye Gazete i porodice ubijene novinarke piše: “Za nas ovo ‘pomilovanje’ nije čin iskupljenja i kajanja ubice. To je monstruozna činjenica nepravde i samovolje, vrijeđanje uspomene na osobu ubijenu zbog svojih uvjerenja i obavljanja profesionalne dužnosti.”

Generalni sekretar Međunarodne federacije novinara Anthony Bellanger je rekao da “pomilovanje jednog od ubica Anne Politkovskaya ismijava pravdu i prenosi poruku da je u redu ubiti novinara i izvući se s tim”. Iz ove organizacije su pozvali ruske pravosudne vlasti da sve počinitelje privedu pravdi, uključujući i organizatora ovog zločina. Istakli su da porodica ubijene novinarke, novinarska zajednica i javnost imaju pravo znati ko stoji iza ovog ubistva.

Komesarka za ljudska prava pri Vijeću Evrope Dunja Mijatović je također osudila odluku o pomilovanju jednog od odgovornih za smrt Anne Politkovskaya. U jednoj od njenih objava na X-u, stoji da je “pomilovanje uvreda za pravdu” i da ne treba zaustaviti borbu za istinu i pravdu. Mijatović je također napisala da sjećanja na život i rad novinarke Politkovskaya trebaju služiti kao inspiracija za buduće generacije.

Pomilovanje bivšeg policajca koji je odslužio manje od polovine izrečene kazne, osudili su i iz Fondacije Daphne Caruana Galiza iz koje su istakli da takva odluka predstavlja uvredu i kršenje pravde koju ona i njena porodica zaslužuju.

Nakon skoro osam godina od ubistva novinarke Politkovskaya, na zatvorske kazne 2014. godine osuđena su još četiri muškarca. Rustam Makhmudov koji je pucao na novinarku i njegov ujak Lom-Ali Gaytukayev osuđeni su na doživotne kazne zatvora, dok su njegova dva brata Dzhabrail i Ibragim osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od 14 i 12 godina zatvora. Naručilac ubistva novinarke nikada nije identificiran.

Politkovskaya je bila velika kritičarka Kremlja koja je često razotkrivala slučajeve kršenja ljudskih prava od strane ruskih snaga u Čečeniji. Njeno ubistvo koje se desilo 7. oktobra 2006. godine izazvalo je proteste širom svijeta na kojim se pozivalo na pravdu.

Izvor: IFJ, Novaya Gazeta

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.