Stroža pravila za korištenje društvenih mreža novinarima BBC-a

BBC svojim novinarima uveo nova pravila za korištenje društvenih mreža

Stroža pravila za korištenje društvenih mreža novinarima BBC-a

Novinarima BBC neće biti dozvoljeno izražavanje ličnog mišljenja o pitanjima politike ili kontroverznih tema na društvenim mrežama.

foto: pixabay

BBC objavio je nova pravila svojim novinarima za korištenje društvenih mreža čiji je krajnji cilj nepristrasnost koja je razmatrana u kontekstu javnog izražavanja mišljenja, učestvovanja u kampanjama, marševima ili protestima. Odluka je uslijedila nakon što je novi generalni direktor BBC-a Tim Davie prošlog mjeseca najavio da će nametnuti nova pravila o korištenju društvenih mreža, piše BBC.

Iz tog medija navode da uvođenjem novih pravila novinarima BBC-a neće biti dozvoljeno izražavanje ličnog mišljenja o pitanjima javne politike, političkih ili kontroverznih tema na društvenim mrežama. Nova pravila će se odnositi na uposlenike BBC-a bez obzira na to da li oni koriste platforme društvenih mreža na profesionalnom ili ličnom nivou.

Uposlenicima BBC-a neće biti dozvoljeno dovođenje te medijske kuće na “loš glas” kao ni kritikovanje drugih kolega u javnosti, a navodi se i da će biti naložena i pravila za izbjegavanje nepristrasnosti prilikom praćenja, lajkanja, retvitovanja i drugih oblika dijeljenja na društvenim mrežama.

Osim novinarima iz rubrika vijesti i aktuelnih događaja, pravila će biti naložena i voditeljima koji imaju značajne javne profile na društvenim mrežama, piše BBC.

Iz BBC-a navode da su pojedini voditelji posljednjih godina kritikovani zbog dijeljenja ličnih stavova na Twitteru. Tako je naprimjer bivši fudbaler i komentator fudbalskih utakmica Gary Lineker često koristio svoj Twitter profil kako bi komentarisao teme koje se ne odnose na fudbal što je 2018. godine osporio BBC-ev dopisnik za kriket Jonathan Agnew koji je od Linkera zatražio da poštuje uredničke smjernice BBC-a i da svoje stavove o politici “zadrži za sebe”. BBC piše da je nakon nedavne reakcije uprave medija voditelj na BBC Asian Network Bobby Friction obrisao tweet u kojem je kritikovao britansku vladu.

Novinarima BBC-a je također saopšteno da u svojim biografijama na društvenim mrežama trebaju izbjegavati korištenje izjava o odricanju odgovornosti poput onih da je riječ o ličnim stavovima, a ne stavovima BBC-a.

Kada je riječ o zaradi ostvarenoj u angažmanima izvan BBC-a, uposlenici tog medija će takve podatke morati objavljivati u javnoj bazi podataka. Kako je navedno, generalni direktor BBC-a Tim Davie je rekao da su ”voditelji i novinari riskirali svoju nepristrasnost dok su zarađivali velike svote novca za korporativni rad”.

Novinari su za rad izvan BBC-a do sada morali tražiti dozvolu, ali nije postojala baza podataka o njihovoj zaradi ostvarenoj na takvim poslovima. Iz BBC-a je najavljeno da će se informacije o “vanjskim” angažmanima i zaradi na takvim poslovima objavljivati svaka tri mjeseca počevši od aprila 2021. kada će biti objavljeni podaci iz perioda od januara do marta naredne godine.

U slučaju kršenja novih pravila, BBC će svojim uposlenicima tražiti potpuno uklanjanje profila na društvenim mrežama ukoliko budu željeli nastaviti raditi za taj medij.

"Ako želite biti samouvjereni kolumnista ili stranački aktivista na društvenim mrežama, to je validan izbor, ali onda ne biste trebali raditi na BBC-u", poručio je Davie.

Izvor: BBC

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.