Sud u Moskvi ponovo kažnjava Twitch i TikTok

Sud u Moskvi ponovo kažnjava Twitch i TikTok

Sud u Moskvi ponovo kažnjava Twitch i TikTok

Kazne za Twitch i uslugu za video hosting TikTok jer nisu izbrisali sadržaj sa svoje platforme koji ruska vlada smatra nezakonitim 

foto: Pixabay

Sud u Moskvi kaznio je interaktivnu aplikaciju za streaming uživo Twitch i uslugu za video hosting TikTok jer nisu izbrisali sadržaj sa svoje platforme koji ruska vlada smatra nezakonitim dok Kremlj nastavlja da pojačava pritisak na društvene mreže, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE), pozivajući se na izvještaje ruskih novinaskih agencija TASS-a i Interfaksa.

Prekršajni sud okruga Taganka presudio je 4. oktobra da Twitch mora platiti četiri miliona rubalja (68.400 dolara) jer nije uklonio materijale koji se odnose na tekuću invaziju Rusije na Ukrajinu.

Sud je takođe naložio kompaniji TikTok da plati tri miliona rubalja (51.300 dolara) jer nije izbrisala sadržaj koji ruske vlasti smatraju LGBT propagandom među maloljetnicima.

Dvije sedmice ranije, sud je naložio Twitchu da plati kaznu od dva miliona rubalja (32.800 dolara) zbog toga što nije uklonio materijale vezane za rat u Ukrajini.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin optužio je platforme društvenih mreža i druge tehnološke kompanije sa sjedištem u inostranstvu da krše zakone o internetu u zemlji. On je pokušavao da natjera strane firme da otvore kancelarije u Rusiji i da pohranjuju lične podatke korisnika lokalno.

Posljednjih mjeseci ruski sudovi kaznili su Twitch, TikTok, Google, Facebook i Twitter zbog problema s ličnim podacima, kao i zbog odbijanja brisanja sadržaja za koji se smatra da je zabranjen ruskim zakonima. Mnogi kritičari optužuju ruske vlasti da pokušavaju ugušiti neslaganje nametanjem strožih propisa internet kompanijama. 

Izvor: RSE

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.