Sve više stranih dopisnika ne može u Tursku

Povećan broj stranih dopisnika kojima je zabranjen ulaz u Tursku

Sve više stranih dopisnika ne može u Tursku

Udruženja za zaštitu novinara izražavaju svoju zabrinutost zbog sve češće zabrane ulaska u Tursku stranim novinarima.
 
Foto: Pixabay
 
Evropska federacija novinara osudila je zabranu ulaska u tu zemlju, nametnutu ruskom novinaru Turalu Kerimovu, šefu turskog ureda novinske agencije Sputnik, navodi se na zvaničnoj stranici ovog udruženja.
 
Tokom kontrole, granični policajac rekao je novinaru da su ga turski autoriteti označili kao "nepoželjnu osobu".  
 
Novinaru je oduzeta press kartica, kao i dozvola boravka u Turskoj, prije nego što je poslat nazad u Rusiju. Na deportaciju Kerimova reagovala je i Ruska unija novinara.
 
"Pravo novinara u Turskoj je problem koji ozbiljno zabrinjava međunarodne organizacije već duže vremena. Posljednji incidenti, koji podrazumijevaju deportaciju ruskog novinara i uskraćen pristup ruskom news portalu [Sputnik Turkey] jasna je povreda međunarodnih normi", izjavila je Nadezda Azhgikhina, generalna sekretarka ovog udruženja.
 
Slična zabrana primijenjena je i za njemačkog novinara Volkera Schwenka, dopisnika iz Kaira za njemačku ARD TV. Novinar koji je planirao putovati do sirijske granice kako bi intervjuisao izbjeglice, zadržan je u sobi za deportacije.
 
Zabrana ulaska u Tursku, dolazi sedmicu nakon što su Telekomunikacije Turske (TiB) ugasile stranicu na truskom jeziku novinske agencije Sputnik, navodeći kao razlog "administrativne mjere".
 
I građansko novinarstvo našlo se na udaru kada je TiB naredio da stranica grupe novinara "Ötekilerin Postası" bude blokirana u Turskoj.
 
Pored toga, cenzurisane su i stranice prokurdskih novinskih agencija DIHA i JINHA, novina Azadiya Welat i Ozgur Gündem.
 
"Tokom posljednjih šest mjeseci, zabilježili smo najmanje deset slučajeva teških povreda prema stranim novinskim dopisnicima koji su u Turskoj ili žele ući u zemlju kako bi izvještavali o stiuaciji. Slobodan pristup informacijama u Turskoj ozbiljno je blokiran što je neprihvatljivo za zemlju koja je kandidat za prijem u Evropsku uniju", poručili su iz Evropske federacije novinara.
 
Izvori: EFJ, CPJ