Talibani ubili rođaka novinara Deutsche Wellea

Talibani ubili rođaka novinara Deutsche Wellea

Talibani ubili rođaka novinara Deutsche Wellea

Talibani su tokom potrage za novinarom Deutsche Wellea koji sada živi u Njemačkoj ubili njegovog rođaka, a drugog teško povrijedili.

foto: screenshot/Sky News

Talibani su u potrazi za novinarom Deutsche Weelea u Afganistanu, ubili člana njegove porodice, drugog teško povrijedili, dok se ostali njegovi rođaci koji borave u toj zemlji trenutno nalaze u bijegu od talibana, prenosi Politico.

Deutsche Welle piše da su talibani vršili pretres od kuće do kuće kako bi pokušali pronaći novinara koji sada radi u Njemačkoj, kao i da se novinari i njihove porodice u toj zemlji nalaze u velikoj su opasnosti.

Iz ovog medija nisu željeli otkriti identitet novinara, kao ni lokaciju članova njegove porodice jer su im, kako su naveli, životi u opasnosti.

Generalni direktor Deutsche Wellea Peter Limbourg je, kako se navodi, rekao da je ubistvo rođaka njihovog reportera od strane talibana tragično i svjedoči o opasnosti u kojoj se nalaze svi zaposlenici tog medija u Afganistanu i dodao da talibani provode organizovanu potragu za novinarima u toj zemlji.

Politico piše da su talibani provalili u kuće još najmanje trojice novinara Deutsche Wellea, kao i da neki izvještaji pokazuju da su pojedini novinari ubijeni ili oteti.

Iz Deutsche Wellea su vlastima Njemačke uputili otvoreno pismo, u kojem se vlada te zemlje poziva da osigura sigurnost novinara tog medija u Afganistanu i obezbijedi im hitne vize za evakuaciju iz te zemlje.

Reporteri bez granica su pozvali Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da hitno održe sastanak na kojem će se govoriti o položaju novinara i medija u Afganistanu nakon preuzimanja vlasti od strane talibana.

Iako su talibani poručili da će poštovati slobodu medija u toj zemlji, Politico piše da dosadašnji izvještaji pokazuju da su postupci talibana u suprotnosti sa njihovim obećanjima, a navodi se i da talibani u Afganistanu tragaju za osobama koje su radile za NATO i prijete njihovim porodicama.

Njemačko udruženje novinara (DJV) je također pozvalo njemačku vladu da poduzme hitne mjere a, kako piše Deutsche Welle, predsjednik tog udruženja Frank Uberall je rekao da je neophodno da Njemačka ponudi utočište i spasi novinare iz Afganistana.

Izvor: Politico.eu, DW

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.