TI BiH: Potrebno izmijeniti sporne odredbe novog ZOSPI-ja

TI BiH: Potrebno doraditi sporne odredbe novog ZOSPI-ja

TI BiH: Potrebno izmijeniti sporne odredbe novog ZOSPI-ja

Novi ZOSPI bi se sutra trebao razmatrati na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine.

Foto: Parlament.ba

Transparency International u BiH (TI BiH) upozorava da zakoni usvojeni 22. avgusta u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a kojima vlast na državnom nivou tvrdi da ispunjava prioritete u procesu EU integracija, i dalje ne omogućavaju potpunu transparentnost i odgovornost institucija i nosilaca pravosudnih funkcija. 

Zakon o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH je, kako navode, u nekim segmentima lošiji od postojećeg i dodatno će omogućiti institucijama da od javnosti kriju informacije od javnog značaja. Ovaj dokument bi trebao biti razmatran sutra, 30. avgusta, u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

“Organizacije civilnog društva još od 2021. godine upozoravaju da predloženi Zakon o slobodi pristupa informacijama propisuje preširok opseg izuzetaka od obaveze dostavljanja informacijama, koji je širi i od postojećeg, te ne obezbjeđuje nezavisnost u postupanju po žalbama u slučajevima kršenja zakona”, navedeno je u saopštenju.

TI BiH kao organizacija koja godišnje uputi preko 2000 zahtjeva za slobodu pristupa informacijama i koja je upoznata sa praksom postupanja institucija je upozorila da će ove odredbe dodatno pogoršati stanje i vlastima ostaviti još veći prostor za skrivanje informacija od javnog interesa. Na ovo su upozorile Evropska unija i druge relevantne institucije, ali su preporuke, kako pišu, ignorisane.

TI BiH je pozvao da se iskoristi prilika za unapređenje predloženih zakona i njihovih izmjena te amandmanski dorade sporne odredbe. “U suprotnom će usvajanje neadekvatnih ili krnjih rješenja koja mogu dovesti u pitanje svrhu samih zakona, potvrditi da je namjera vlasti samo da pokaže privid napretka na evropskom putu, dok se izbjegava suština provođenja reformi koje su neophodne kako bi se uspostavio minimum odgovornosti i vladavine prava u BiH”.

Također su dodali da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i dalje nije suštinski riješio pitanje potencijalnog skrivanja imovine nosilaca pravosudnih funkcija. Naglasili su da je suština reformi na koje se BiH obavezala kroz 14. prioriteta bila jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije, a da vlast na državnom nivou tvrdi da demonstrira napredak na evropskom putu kroz usvajanje zakona kojima nisu ispunjene relevantne preporuke. 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je 22. avgusta u drugom čitanju i po hitnom postupku Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Prethodno, Predstavnički dom nije usvojio Prijedlog amandmana koje je na tekst ovog Prijedloga zakona uložio poslanik Šerif Špago. Ovi amadmani su predviđali da Institucija ombudsmena BiH obavlja poslove drugostepenog organa u rješavanju žalbi u ostvarivanju prava na pristup informacijama i da se pri ovoj instituciji osnuje Odjel za slobodu pristupa informacijama.

Izvor: Ti BiH

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.