Tokom pandemije registrovano 120 slučajeva narušavanja slobode medija u Evropi

MFRR izvještaj: Tokom pandemije koronavirusa registrovano 120 slučajeva narušavanja slobode medija u Evropi

Tokom pandemije registrovano 120 slučajeva narušavanja slobode medija u Evropi

Tokom protesta koji su se od marta do juna ove godine održavali širom Evrope, napadnuto je 45 novinara i medijskih radnika.

foto: IPI

Koalicija Media Freedom Rapid Response prošle sedmice je objavila izvještaj o rezultatima praćenja narušavanja medijskih sloboda u zemljama članicama i kandidatkinjama Evropske unije tokom pandemije koronavirusa. U izvještaju kojeg su pripremili Evropska federacija novinara (EFJ), Međunarodni institut za štampu (IPI) i Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF) se navodi da je u periodu od marta do juna ove godine registrovano 120 slučajeva narušavanja medijskih sloboda koji su evidentirani uz pomoć online platforme za praćenje medijskih sloboda, od kojih su najbrojniji slučajevi zastrašivanja (59) novinara i medijskih radnika.

Prema izvještaju, najviše slučajeva registrovano je u Turskoj (16), Njemačkoj (14), zatim u Italiji i Velikoj Britaniji gdje je registrivano po 11 slučajeva, dok je u zemljama iz regije najviše registriranih slučajeva bilo u Srbiji, njih 10.

Ove organizacije pišu da 2020. godina bilježi još jedno poglavlje o padu medijskih sloboda u Evropi, a kao glavne razloge za to navode uticaj pandemije koronavirusa, napade policije i online napade koji su opisani u izvještaju.

U izvještaju se, između ostalog, navodi da su neke vlade iskoristile pandemiju koronavirusa kao izgovor za ograničavanje demokratskog diskursa i pojačavanje diktatorskih tendencija. Tako se npr. navodi da je mađarski premijer Viktor Orban u navedenom periodu uveo strogu kontrolu informacija i intenzivirao svoju dugogodišnju kampanju diskreditacije kritičkog novinarstva, a neizvjesnost i samoncenzuru je u medijima ove zemlje tokom pandemije dodatno izazvalo i uvođenje novih zakona kojima se zbog širenja dezinformacija o koronavirusu prijeti zatvorskom kaznom do pet godina.

Kao jedan od opasnih trendova za novinare i medijske radnike čini i izvještavanje s protesta koji su se prema izvještaju, od početka ove godine organizovali u zemljama poput Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije. Tokom ovih protesta novinarima i medijskim radnicima je prijećeno verbalno, a zabilježeni su i fizički napadi nakon kojih su neki novinari i medijski radnici bili na medicinskom liječenju. Na protestima je u Evropi od marta do juna ove godine, prema izvještaju, registrovano 45 napada na novinare. U izvještaju se, između ostalih, navodi i napad na novinara Sašu Mikića koji je 21. juna pretučen tokom protesta u Srbiji.

Izvještaj je pokazao da opasnost za medijske profesionalce ne predstavljaju samo demonstranti na protestima nego i policijski službenici i sigurnosne službe. Tako se npr. navodi slučaj iz Francuske gdje je tokom izvještavanja sa protesta zdravstvenih radnika, od strane policije, povrijeđena novinarka Stephanie Roy. Kako se navodi, u nekim zemljama je zanemarena odgovornost policije da štiti novinare od prijetnji i napada, a zabilježeno je i da su neke sigurnosne službe pokušale ometati medijske radnike da rade svoj posao. Kako bi se riješio ovaj problem, Evropski centar za slobodu štampe i medija je pokrenuo Media Freedom Police Codex čiji je cilj uspostavljenje bolje saradnje između policije i predstavnika medija.

U izvještaju se navodi da je važno usmjeriti pažnju i na prijetnje koje se tiču rodno zasnovanog zlostavljana žena u novinarstvu, koje često uključuju i prijetnje seksualnim nasiljem.

Cijeli izvještaj dostupan je na ovom linku.

Izvor: EFJ, IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.