Trećina svih zatvorenih novinara nalazi se u Turskoj

Trećina svih zatvorenih novinara nalazi se u Turskoj

Trećina svih zatvorenih novinara nalazi se u Turskoj

U turskim zatvorima trenutno se nalazi više novinara nego i u jednoj drugoj zemlji.
 
Trećina svih zatvorenih novinara širom svijeta nalazi se u Turskoj, poručili su iz organizacije Amnesty International u svom pozivu vladi te zemlje da oslobodi novinare.
 
I pored apela brojnih međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava i prava novinara, turska vlada i dalje provodi represivne mjere prema medijskim uposlenicima koji se smještaju iza rešetaka često pod optužbama za pozivanje na nasilje i terorizam.
 
"Svi međunarodni izvještaji govore da je Turska najgora zemlja u oblasti slobode štampe. Mnogi novinari nemaju posao. Postoji klima straha u Turskoj", izjavio je Utku Cakirozer, član turskog parlamenta iz Republikanske narodne partije za VOA. Prema njegovim riječima, u turskim zatvorima trenutno se nalazi 153 novinara.
 
Nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj, u julu prošle godine, uslijedila su brojna hapšenja novinara i aktivista za koje vlada predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana smatra da učestvuju u terorističkim aktivnostima i podsticanju na nasilje.
 
Aktivisti često ukazuju i na nepravična i politički motivisana suđenja koja se nastavljaju iako dokazi o umiješanosti novinara u terorističke aktivnosti i pozivanje na nasilje još uvijek nisu javno predstavljeni.
 
Prema Indeksu slobode medija, Turska se nalazi na 151. mjestu od ukupno 180 rangiranih zemalja.