Turska: Izdat nalog za hapšenje 42 novinara

Turska: Izdat nalog za hapšenje 42 novinara

Turska: Izdat nalog za hapšenje 42 novinara

Turska vlada izdala je naloge za pritvaranje 42 novinara koji se dovode u vezu sa nedavnim pokušajem državnog udara.
 
Foto:Pixabay
 
U Turskoj je u toku potraga za novinarima za koje se sumnja da su u vezi sa Fetulahom Gulenom, turskim propovjednikom, kojeg predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužuje za pokušaj državnog udara. 
 
Među novinarima sa liste, nalazi se i komentator i bivši parlamentarac Nazli Ilicak, javljaju NTV i CNN-Turk. Ilicak je 2013. godine otpušten iz provladinog lista Sabah, zbog kritikovanja ministara umiješanih u korupcijske skandale.
 
Nakon pokušaja vojnog udara, Turska je suspendovala, pritvorila ili započela istragu protiv više od 60.000 državnih službenika, vojnika, pripadnika policije, sudija, profesora i civila, a na meti su i novinari. Brojne web stranice su blokirane "zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti i javnog reda".
 
Za vrijeme pokušaja vojnog udara, vojnici su na radnom zadatku ubili Mustafu Cambaza, fotografa i novinara turskog dnevnika Yeni Safak, a u Istanbulu su Erdoganove pristalice fizički napale Selcuka Samiloglua, fotografa i novinara dnevnika Hurriyet, dok je u Ankari pretučen Kenan Sener, reportera kuće CNN Türk.
 
Izvori: RFERL, N1, CNN