U Banjaluci potpisana deklaracija protiv kriminalizacije klevete

U Banjaluci potpisana deklaracija protiv kriminalizacije klevete

U Banjaluci potpisana deklaracija protiv kriminalizacije klevete

Potpisnici deklaracije navode da bi donošenje zakona o lažnim vijestima moglo biti iskorišteno protiv nezavisnih medija.
 
foto: Capital.ba
 
Predstavnici organizacija civilnog društva i nezavisni mediji potpisali su 7. februara u Banjaluci deklaraciju kojom se najoštrije protive i osuđuju najave predstavnika institucija Republike Srpske (RS) da će se u okviru Krivičnog zakonika RS propisati krivična djela kojim će se izvršiti kriminalizacija klevete i uvrede, javlja Capital.ba.
 
Deklaraciju su potpisali Udruženje za promociju evropskih standarda i unapređenje poslovnog ambijenta, Helsinški parlament građana Banjaluka, Transparency International BiH, Banjalučki centar za ljudska prava, Centar za životnu sredinu, Klub novinara Banjaluka/BH novinari, Udruženje građana “Zdravo da ste”, Udruženje “eTrafika” i Centar za informativnu dekontaminaciju mladih.
 
Oni su nakon konferencije “Koliko će nam slobode ostati?” koju su organizovali Klub novinara Banjaluka, portal Capital.ba i Fondacija Fridrih Ebert Banjaluka, istakli da su veoma zabrinuti da će najavljeno donošenje zakona o lažnim vijestima biti iskorišteno protiv nezavisnih medija, novinara i aktivista, da bi se ušutkalo neslaganje u okviru društva RS i onemogućio slobodan rad novinara, novinarki, udruženja i pojedinaca u RS.
 
“Uvjereni u to da RS u budućnosti moraju da odlikuju vladavina prava, demokratske institucije, pluralističko društvo i više sloboda za njene građane, izražavamo i neslaganje sa proširenjem krivičnih djela protiv ustavnog poretka i najavama donošenja novih zakona u tom smjeru, kako je vrlo moguće da se ovakva zakonska inicijativa koristi kako bi se zastrašili predstavnici medijskog i nevladinog sektora, kao i pojedinci koji izražavaju stavove suprotne od onih koje ima vlast u RS”, istaknuto je u deklaraciji.
 
Poručili su da upozoravaju javnost da bi izmjene trenutnih zakona i donošenje novih najavljenih zakona, upućivale na stvaranje represivnog okruženja i revanšizma prema neistomišljenicima, što bi predstavljalo udaljavanje od demokratskih ideala, za koje se, kako se dodaje, nadaju da im RS teži.
 
“U demokratskim društvima institucije bi trebalo da nastoje ojačati kritičku svijest građana, povećavajući njihova prava i slobode, a ne ići suprotnim pravcem pokušavajući putem zakona praktično zabraniti drugačiju misao od one koja je poželjna. Smatramo da se Krivični zakonik i ostali zakoni nikako ne smiju mijenjati naprečac, nauštrb prava i sloboda građana. Posebno bi bilo opasno ako bi se donošenje novih i izmjene i dopune postojećih zakona izvršile u hitnoj zakonodavnoj proceduri“, naveli su.
 
Ponašanje kojim se prekrajaju zakoni tako da pogoduju pojedincima, kako piše u deklaraciji, jednoj partiji ili određenim interesnim grupama je odlika jednopartijskih sistema ili onih koja teže tome, u kojima ne postoji demokratska svijest, niti istinska pravna država, a dužnost medija je da se ukaže na ove stvari.
 
Kompletan tekst deklaracije možete pogledati na ovom linku “Zajedno protiv ogranicavanja prava i sloboda“.
 
Izvor: Capital

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.