U dva mjeseca zabilježeno više od 830 seksističkih članaka u hrvatskim medijima

U dva mjeseca izbrojano više od 830 seksističkih članaka u hrvatskim medijima

U dva mjeseca zabilježeno više od 830 seksističkih članaka u hrvatskim medijima

Najviše problematičnih članaka uočeno u Dnevno.hr, 24sata.hr, Net.hr i Slobodnoj Dalmaciji.
 
foto: Markus Spiske on Unsplash / Ilustracija
 
Neformalna mreža za suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji je u dva mjeseca prikupila više od 830 seksističkih članaka u hrvatskim medijima, prenosi Hrvatsko novinarsko društvo (HND).
 
Iz Mreže koja je osnovana 8. marta, saopšeno je kako je seksualna objektivizacija žena najčešći oblik seksizma i uočena je u 358 članaka. Potom slijedi pogrdno i trivijalizirajuće izvještavanje o izgledu ili ponašanju žena koje je zabilježeno u 245 članaka. Sljedeće po brojnosti je podržavanje i promocija rodnih stereotipa koje je uočeno u 108 članaka, a prati ga reproduciranje i održavanje rodnih stereotipa u odnosu na žrtve rodno utemeljenog nasilja u 91 članku. Tu su i članci koji su mizogini ili sadrže govor mržnje, te 31 homo/bi/transfobni članak.
 
Neformalna mreža za suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji najviše je problematičnih članaka izbrojala u Dnevno.hr, a slijede 24sata.hr, Net.hr i Slobodna Dalmacija.
 
"Imajući na umu kako su mediji glavni kreatori javnog mnijenja, možemo zaključiti da ovakvim izvještavanjem uvelike pridonose rodnoj neravnopravnosti, ponižavaju žene te ih svode na (seksualne) objekte namijenjene muškim pogledima. Neetično i nesenzibilizirano izvještavanje o rodno uvjetovanom nasilju podržava nasilje, dok promocija rodnih stereotipa putem medijskih članaka doprinosi ‘vraćanju’ žena u rodno tradicionalne uloge isključivo majki i kućanica, drugotnih i podređenih muškarcima", navode iz Mreže te upozoravaju kako ovakvim izvještavanjem mediji krše zakone i kodekse da bi klikovima zarađivali na ženskim tijelima i životima.
 
Iako su, kako javlja HND, iz Mreže više puta razne medije prijavljivale nadležnima, na izrečena upozorenja i preporuke se gotovo sva uredništva oglušuju i nastavljaju s mizoginim praksama izvještavanja.
 
Neformalnu mrežu čine Centar za građanske inicijative Poreč, Centar za društveni razvoj, istraživanja i inovacije – INOVA, Ženska grupa Karlovac "Korak", Udruga "Sofija", Udruga Dugine obitelji, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, NDC Osijek – Nansen Dijalog centar, Centar za ženske studije, Udruga ZUM, Udruga "HERA" Križevci, Centar za podršku i razvoj civilnog društva "DELFIN", te Mreža mladih Hrvatske kao podržavajuća članica. Mreža je najavila kako će i dalje pratiti medije te će "zagovarati strože sankcije za one koji opetovano krše zakone i kodekse".
 
Mreža je osnovana tokom provedbe projekta "Seksizam naš svagdašnji". Projekt provodi Centar za građanske inicijative Poreč u partnerstvu s Hrvatskim novinarskim društvom i Islandskom organizacijom za ženska ljudska prava Kvenréttindafélag Íslands, finansiran sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške iz Fonda za aktivno građanstvo u okviru EGePe grantova u iznosu od 89.812,51 eura.
 
Izvor: HND 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.